Här kan du läsa om Anders Lundins möte med den exotiska och vackra ön Heron Island i Australien, där havssköldpaddorna går iland för att lägga ägg.
Vill du också besöka Heron Island under din Australien-vistelse? Du kan t.ex. övernatta på Heron Island Resort, eller läs mer om våra resor till Australien.
Från Sydney flyger vi norrut till kuststaden Gladstone, därifrån seglar vi en timme tills vi kommer fram till en platt, grön ö som sticker upp ur havet. Den har samma storlek som gamla stan i Stockholm och är omgiven av den finaste vita sanden och därefter ett oändligt korallrev: Heron Island.
Jag tycker alltid att det här är ett ganska speciellt ögonblick. Man har sett bilder från resebyråernas färgglada broschyrer, titta på bilder på nätet och försökt att läsa mellan linjerna i de förföriska texterna – och plötsligt befinner man sig vid resans mål och försöker att förbereda sig för den besvikelse som kanske väntar runt hörnet. Jag har alltid lite ångest över att ankomsten ska bli en stor besvikelse. Det händer som tur är sällan. Och definitivt inte den här gången.
Exotisk omgivning
Heron Island är en nationalpark. Det kryllar av liv på, runt och ovanför ön. När det är lågvatten kan man uppleva rockor och revhajar som simmar runt i det otroligt klara vattnet. Från varje buske, varje träd och varje gren hörs skriken från den energiske svarta fågeln. De flyger lågt över träden och landar framför fötterna på en. Men man vänjer sig vid dem, och deras ihållande oväsen blir till sist ett exotiskt ljud som passar in i omgivningen. På natten övergår de till att yla som katter. Det är väldigt märkligt.
Orörda stränder
På ön får man inte bygga hus som är högre än palmerna och träden, därför ser man knappt att ön är bebodd, och turisterna är helt uppslukade av öns alla aktiviteter – snorkelutflykter, dykning, fisketurer eller guidade turer på revet när det är lågvatten. Väljer man att lägga sig på stranden har man den för det mesta helt för sig själv. Det finns inte solstolar eller glassförsäljare. Det kan kännas som att man har hamnat i en helt orörd bit natur – mitt ute i havet.
Förhistoriska varelser
Och där på stranden medans solen är på väg ned och skymningen närmar sig, får man förr eller senare syn på öns huvudattraktion. Heron Island är nämligen hem för två olika slags havssköldpaddor: Green Turtles och Loggerheads. Jag fick aldrig reda på vad skillnaden var mellan dem, men det var däremot lätt att se vad de hade gemensamt – de var enormt stora. Precis på den tidpunkten när vi var där – i månadsskiftet från december till januari – var de båda två i kläckningsperioden. Det är som att ön får besök av förhistoriska varelser. Plötsligt ligger de där i strandkanten och fnyser lite innan de mödosamt kravlar upp till skogskanten för att gräva ett hål att lägga ägg i.
Alla samlas
Medans man lugnt och engagerat sitter och följer deras kamp, upptäcker man som regel ännu mer liv och aktivitet på andra delar av stranden. Folk som samlas och ropar till varandra. Nyfiken springer man dit och kan i stället följa den andra delen av samma process, där äggen kläcks och en ny kull med havssköldpaddsungar ivrigt gräver sig upp ur sanden och sätter kurs mot havet. Parkpersonal och turister trängs omkring de ålande ungarna, men även mindre vänliga varelser flockas omkring platsen. I luften ovanför cirkulerar fiskmåsar som störtdyker ned mot de hjälplösa nya varelserna så fort de kommer ut på den öppna stranden.
Bara se, inte röra
Bara 1 av 1.000 sköldpaddor överlever och når vuxen ålder. Alla vi semestrande amatörbiologer vill så gärna komma till deras undsättning och förbättra deras chanser så fort vi ser en möjlighet till det. I parkpersonalens ögon utgör vi ett lika stort hot mot arten som de attackerande fiskmåsarna. Vi får hela tiden höra: ”Nej, ni får inte gräva upp dem ur sanden! Det måste de själva klara för att få rätt kroppstemperatur och inte dö av chocken när de kommer ut till vattnet.” ”Nej, ni får inte bära ned dem till vattnet! De behöver den sträckan för att komma ihåg öns speciella doft så att de – om 40 år – kan hitta tillbaka till samma strand och lägga nästa generations ägg.”
Fiskmåsar och småhajar lurar
Däremot får vi gärna springa runt och jaga fiskmåsar så gott vi kan – så den uppgiften går vi in i med kropp och själ. Några av oss nöjer sig inte med det, utan vadar sida vid sida med sköldpaddorna för att försöka att leda dem förbi alla glupska småhajar som lurar i det grunda vattnet på väg ut till revet. Jag känner mig väldigt nöjd den kvällen. Jag är nämligen ganska säker på att jag har räddat minst två hjälplösa sköldpaddsungar från en säker död, så att de nu kan leva ett liv gott liv i frihet.
Ett återbesök är något som är säkert
Vi stannar på Heron Island i 6 dagar. Det är helt perfekt. Inte för att vi är trötta efter 6 dagar, utan för att jag sällan har varit lika övertygad om att vi kommer återvända. Gärna med vänner, barn eller mor- och farföräldrar. Eller allihop. Det spelar ingen roll. På den här ön finns det något för alla – oansett ålder.