Pavlovan har varit nationaldessert i Nya Zeeland i generationer. Historien har varit att rätten skapades på Nya Zeeland på 1920-talet till ära för den ryska ballerinan Anna Pavlova. För övrigt en historia som australiensarna länge hävdade var deras. Båda sidor har sedan dess visat sig ha fel, eftersom receptet ursprungligen kom från USA och kanske till och med Tyskland. Det har dock inte förändrat att pavlovan är den efterrätt som dukas fram på borden när det finns något att fira. Denna jättemaräng ser fantastisk ut på vilket festbord som helst och smakar himmelskt!
Recept på pavlova
- 4 äggvitor
- 2½ dl socker
- 1 tsk majs – eller mandelmjöl
- 1 tsk ättika
- 1/4 l vispgrädde
- Färska bär
- Färska myntablad
Vispa äggvitorna mycket hårt. Tillsätt hälften av sockret och vispa ca 5 min. Tillsätt sedan sockret – en matsked åt gången och vispa varje gång tills det är helt absorberat. Ta lite av äggmassan mellan två fingrar; du ska inte kunna känna sockret. Vänd sedan försiktigt i majsmjöl och ättika. Täck en plåt med bakplåtspapper, vänd försiktigt ut smeten på papperet och forma den som en halv boll. Det går också bra att göra flera små. Förvärm ugnen till 180 ° C, vrid ner till 140-150 ° C och baka pavlovan i 75 minuter. Stäng av ugnen och låt pavlovan stå kvar tills den kylts ner.
Dekorera med vispgrädde och färsk frukt, gärna kiwifrukter, passionsfrukt eller jordgubbar. Enjoy!