Vi har samlat 11 goda råd för dig att ta del av innan du ger dig iväg på en semster i husbil. Följ råden och undvik de mest vanliga nybörjarfelen.
1) Se till att ha gott om tid till att hämta ut din husbil från uthyrningskontoret. Fråga hellre en gång för mycket än en gång för lite om det är något du är osäker på.
2) Ta god tid på dig på första stoppet vid en matbutik. Har du inte varit i Kanada/ USA innan behöver du lite tid för att hitta rätt och förstå hur butikerna är uppbyggda. T.ex. hittas oftast havregryn bland bakningsingredienser.
3) Fundera på hur många kilometer du vill köra och vilka upplevelser du helst vill ha med dig hem. Är det viktigt att se så mycket som möjligt, eller måste det finnas gott om tid till att umgås på campingplatser längs vägen? Önskar du bo på ett nytt ställe varje natt, eller föredrar du att ha flera nätter på samma plats? Det kan naturligtvis också vara någonstans mitt emellan. Kommer du att köra mer än 250 km i snitt per dag sett över hela resan, så ska det vara ett medvetet val.
4) Fundera på om du är typen som gillar att ha allt ordnat hemifrån. Vill du helst veta innan vart du kommer att sova varje natt, eller är du typen som ser vart vägen för dig och vad dagen ger? Är du den första typen så kan du med fördel beställa alla eller åtminstone de flesta campingnätterna hemifrån. Många campingplatser kan bokas i förväg på internet, men det finns också många ”först till kvarn”- platser.
5) Boka i vilket fall som helst campingplats för första nattens husbilssemester i god tid hemifrån. Titta på en campingplats en halvtimme till en timme från uthyrningskontoret. På så vis får du en mjukstart på resan och hur det är att köra husbil i Kanada/USA.
6) På naturcampingplatser kan du komma nära naturen, men oftast är det primitiva platser med få eller inga faciliteter alls. Det finns dock numer ett antal campingplatser där du kan få vatten, en del har också riktiga toaletter (kanske dusch) samt en station där du kan tömma avloppsvattnet. Vissa har till och med elektricitet. I allmänhet bör du räkna med mycket få faciliteter på naturcampingplatser. Detta är dock inte ett problem i husbilen där du klarar dig bra ett par dagar utan tillgång till vatten, elektricitet och avlopp.
7) Privata campingplatser har vanligtvis en hög servicenivå och en mängd faciliteter. Där finns oftast ”full hook-ups” (elektricitet, vatten och avlopp), riktiga toaletter, duschar, station för avloppsvatten och platser där du inte behöver backa in husbilen. Många har också pool, internet och en mindre livsmedelsbutik. Dessa ligger oftast utanför nationalparkerna.
8) Kan husbilen klara sig utan elektricitet? Ja. Kylskåpet drivs på propangas (och elektricitet om det är anslutet). När du kör laddas bilens och boendedelens batteri upp, men du kan utan problem klara dig några dagar utan att köra också. En kontrollpanel i bilen visar hela tiden hur det ser ut med ström, propangas och avfallsvattentankar. Vi upplever dock ofta att våra kunders medhavda telefoner och surfplattor etc. kan ha ett strömbehov som är större än vad en 12-voltsadapter i cigarettuttaget kan tillhandahålla. Lösningen kan vara att besöka campingplatser med elektricitet, använda 12 volt till 220 volt-omvandlare eller generatorn som finns i de flesta husbilsmodellerna.
9) Kom tidigt. Om du inte har beställt campingplats hemifrån är det viktigt att komma fram till campingen tidigt innan den blir full, gärna vid middagstid eller tidig eftermiddag. När platsen väl är köpt kan du ge dig ut på upptäcktsfärd i området, på det klara över var du ska sova den natten.
10) Beställ även sista natten med husbil hemifrån, helst så tidigt som möjligt. Titta på en campingplats en halvtimme till en timme från uthyrningskontoret så att du får ett bra slut på resan. Oftast är en privat campingplats med många faciliteter en bra idé. Då kan du tömma avloppstankar, få propantanken fylld och ladda dina elektroniska saker innan återresan.
11) Det är inte alla campingplatser du kan använda kreditkort på. Det är därför alltid en bra idé att ha lite kontanter. Det gäller även många bensinstationer där bensinpumpar inte accepterar internationella kreditkort, där måste man gå in i butiken och betala – oftast innan du tankar.