Vid första anblick kan det australiensiska köket likna en blandning av det brittiska och det amerikanska, men om du skrapar lite på ytan dyker det snart upp rätter och ingredienser som är unika för landet Down Under. Här har vi samlat 10 av de mest ikoniska australiensiska matupplevelserna.
Witchetty grubs
Dessa tjocka, vita larver är det ultimata testet för gourmet-globetrottern. Idén är att man ska äta larven levande genom att bita av huvudet så att det tjocka, flytande innehållet näst intill exploderar i munnen på en. Enbart på det sättet får man den eftertraktade lätt nötiga smaken som aboriginerna i Australiens röda öken har njutit av i tusentals år. Alternativt kan witchetty grubs stekas på bål, och därefter smakar och känns de som det vita på osaltade popcorn.
Vegemite till frukost
Australiensare älskar att servera Vegemite till den intet anande besökaren, och inget frukostbord är komplett i Australien utan den tjocka, mörkbruna massan gjord på jästextrakt. På ytan liknar Vegemite Nutella och det bres på bröd precis på samma sätt, men där slutar också likheterna. Vegemite har en skarp, salt och väldigt speciell smak som man nog ska ha växt upp med för att älska – litegrann som saltlakrits för oss.
En äkta ’Aussie barbecue’
Australien skulle inte vara detsamma utan barbecue. Det är inte bara vädret som gör det perfekt för att grilla året runt. Det är också en viktig social samlingspunkt när man ses med vänner och familj. Lamm, korv och fisk är väldigt populärt, men testa även biffar från känguru eller emu som har mörkt, magert och väldigt smakrikt kött. Kamel är också väldigt gott, om än med lite mer fett. Krokodilkött är däremot förvånande ljust och inte helt olikt kyckling. Alltihop serveras med sallad och en kall öl eller ett gott glas vin. Du kan även lägga räkor och andra skaldjur ovanpå biffen och du får en annan klassiker, en så kallad ’Surf and Turf’.
’Burgers with the lot’ på ett road house
Hamburgerkulturen i Australien är möjligtvis importerad från USA, men den mest unika hamburgaren i Australien är precis lika australiensisk som kängurun eller koalan. ’Burgers with the lot’ betyder ’hamburgare med allt’ och serveras på bensinstationer längs landets alla större vägar. Vad ’med allt’ exakt innebär varierar från plats till plats, men bli inte överraskad om stekt ägg och rödbetor är en del av fyllningen. Mättnadskänsla är garanterad eftersom portionerna oftast är gigantiska.
Meat Pie
Den kanske mest väsentliga av alla matupplevelser i Australien är en enkel Meat Pie. Köttfärs med olika kryddor serverad i ett litet paket av smördeg. Den är ett givet inslag i alla bufféer och säljs på varenda road house. Det är ett populärt snack att ta i farten och ett måste på väg hem från festen. Pajen kan ätas som den är eller serveras med potatismos och brunsås. I Adelaide finns en speciell variant som kallas ’Pie floater’ där köttpajen serveras i en fyllig ärtsoppa.
’Chicken Parmigiana’ på en country pub
En country pub är inte enbart ett ställe dit man kommer för att släcka törsten. Det är hela lokalsamhällets samlingsplats där man träffas och umgås – gärna över en informell middag där man sitter och pratar i baren. Här är ’Chicken Parmigiana’ en okrönt klassiker som på bästa sätt blandar landets tyska och italienska rötter. Den ursprungliga versionen är italiensk, men i sin australiensiska version består rätten av en wienerschnitzel täckt av en fyllig tomatsås och med smält ost på toppen.
Barramundi
Med mer än 25.000 kilometer kust och en mängd stora floder är det inte överraskande att fisk och skaldjur spelar en viktig roll i det australiensiska köket. Från grillade jätteräkor till en portion fish and chips. Den mest uppskattade fisken i de australiensiska vattnen är utan tvekan Barramundin, som lever i de tropiska vattnen i de norra delarna av landet. Barramundi serveras ofta stekt eller som grillade fiskbiffar. Det är sällan man ser den panerad eller som en del av till exempel en fiskgryta.
Sötsaker
Man är sällan långt bort från sötsaker i Australien. Det kan exempelvis vara den marängsbaserade desserten Pavlova eller choklad med macadamianötter, ursprungligen från östra Australien. Andra australiensiska godsaker är chokladkakan Cherry Ripe som blandar körsbär, mörk choklad och kokos. Det finns också Tim Tam som är en typ av chokladkex. Rocky Road är en blandning av choklad, marshmallows och kex medan Lamingtons består av små, mjuka kakor doppade i choklad och rullade i kokos.
Sockermyror
Långt före chokladen och sockret hittade till Australien, hade aboriginerna andra sätt att stilla sötsuget på. Honeypot ants, även kallade Honey ants, har en stor bakdel fylld med en gyllene, söt vätska. Myror är dessutom nyttiga och fulla av protein. 2015 överlevde en man sex dagar i Australiens öken genom att äta myror, hans kommentar efteråt var att de faktiskt ”smakade ganska gott.”
Etnisk fusion-mat
Under de senaste 200 åren har Australiens kök påverkats av recept, tillagningsmetoder och råvaror från hela världen. Resultatet är ett varierande kök som är lika mångkulturellt som landets befolkning. Kinesiska, italienska och asiatiska restauranger finns överallt, men innovativa australiensiska kockar testar även nya kombinera med det bästa från de olika köken. Det kan exempelvis vara kängurubiff med asiatiska grönsaker och italienskt bröd, eller emu tillagad på kinesiskt vis, serverad med thailändskt ris och australiensiska örter plockade i naturen. Möjligheterna är oändliga och resultatet är alltid en upplevelse utöver det vanliga.