Australien har varit en isolerad ö-kontinent i omkring 35 miljoner år, och i denna långa period har djurlivet utvecklat sig oberoende av resten av världen. Däggdjur på storlek med hjortar, som hoppar runt på bakbenen som grodor och bär sin unge i en pung på magen. Och äggläggande däggdjur med näbb. Det är bara ett litet urval av det säregna och fantastiska djurliv man kan uppleva i Australien.
Om du önskar att få uppleva naturen och djurlivet i Australien? Läs mer om Koalas & Kangaroos in the wild samt våra andra reseförslag till Australien.
Klimatförändringar
Australien är idag den torraste kontinenten i världen som är bebodd av landdjur – omkring 70% av kontinenten är antingen öken eller halvöken. Men så har det långt ifrån alltid varit. Tills för bara några miljoner år sedan var Australien täckt av frodig skog, men på grund av katastrofala klimatförändringar torkade kontinenten, så att man idag enbart finner skog längs kusten. I dessa skogar finns de sista spåren av Australiens förhistoriska djurliv såsom kängurur på samma storlek som kaniner, pungflygekorrar och pungdjur med svans som aporna i Sydamerika. Men resten av kontinenten styrs av nya djurarter, som på något otroligt sätt har lyckats att anpassa sig till ’outbacken’.
Den kräsna koalan
Då Australiens skogar torkade ut började eukalyptusträden dominera, och det är speciellt ett djur som har utnyttjat detta: koalan. Koalan är ett av världens mest kräsna djur. Den lever uteslutande av eukalyptusblad. Eukalyptusbladen är fulla av växtgift, som skulle ta livet av de flesta, men koalan har en ovanligt tålig mage. Men samtidigt måste det pälsbeklädda pungdjuret använda över 20 timmar per dygn för att smälta maten. Intresserar du dig för Australiens djurliv, så se vår resa Kängurur och koalor.
Pungdjuren härskar
Australiens största överlevare är dock kängururna. De kan leva av torrt gräs och sega ökenväxter, och kan klara sig i långa perioder helt utan att dricka. En avgörande faktor för känguruns chans till att överleva i öknen är att den hoppar. Känguruns kropp är en stor fjäder, och varje gång den landar får den en massa gratis fjäderenergi till att komma vidare med. Det gör känguruns hoppande till det mest energibesparande sättet att komma runt på bland däggdjuren. En stor känguru kan hoppa 12 meter och springa 70 km/t. Totalt sett är det pungdjuren som härskar i Australien. Här finns också en långtungad pungmyrslukare, en blind mullvad, ett långfingrat pungfingerdjur och ett gräsätande, ’hålboende pungfår’ (vombatten).
Hem för kloakdjur
Australien är dessutom den enda platsen i världen man kan hitta förhistoriska kloakdjur på, som har levt sida vid sida med dinosaurierna i 50 miljoner år. Kloakdjuren, näbbdjuret och myrpiggsvinet är däggdjur med päls, som ger mjölk till sina ungar, men på många andra områden påminner de om reptiler. Bl.a. lägger de ägg och har kloak (samma utgång för urin och avföring). Näbbdjurets mjuka näbb är försett med ett ovanligt, högteknologisk sinne. I näbben sitter massor av små elektrosensorer som kan känna av nervimpulserna från det pyttesmå vattenlevande kräftdjur, som näbbdjuret lever av.
Världens största
Förutom de pälsbeklädda djuren bjuder Australien på ett hav av spännande reptiler. Inte minst världens största krokodil, saltvattenskrokodilen, samt ett rikt och vackert fågelliv med emuer, färgstarka papegojor, undulater, skrattfåglar och mycket mer. Australien är en av världens största naturpärlor.