I upp till 60.000 år hade Australiens aboriginer landet för sig själva, vilket resulterade i ett stort antal specialiserade kulturer som lyckades överleva i de mest karga områden av Australiens vilda natur. Australiens aboriginer var aldrig ett samlat folk, däremot var det tal om en mängd etniska grupper som talade mer än 250 olika språk och upp emot 700 dialekter. En del bodde väldigt isolerade och höll sig mestadels för sig själva, medan andra ser ut att ha handlat med angränsande grupper på ganska långa avstånd. Det var framförallt redskap och färgat ockra som stod högt i kurs, då det användes till klippmålningar och religiösa ceremonier. Religionen spelade en stor roll inom alla folkslagen. Den var centrerad runt den så kallade Dreamtime – en fantastisk samling berättelser om den gång då andarna gick på jorden och skapade den fysiska världen. Andra historier är fyllda med information om att överleva, om förmågan att skaffa mat och vatten i de stundtals karga landskapen, vilket var avgörande för gruppens överlevnad.
Australiens aboriginer var aldrig ett samlat folk, däremot var det tal om en mängd etniska grupper som talade mer än 250 olika språk och upp emot 700 dialekter. En del bodde väldigt isolerade och höll sig mestadels för sig själva, medan andra ser ut att ha handlat med angränsande grupper på ganska långa avstånd. Det var framförallt redskap och färgat ockra som stod högt i kurs, då det användes till klippmålningar och religiösa ceremonier.
Religionen spelade en stor roll inom alla folkslagen. Den var centrerad runt den så kallade Dreamtime – en fantastisk samling berättelser om den gång då andarna gick på jorden och skapade den fysiska världen. Andra historier är fyllda med information om att överleva, om förmågan att skaffa mat och vatten i de stundtals karga landskapen, vilket var avgörande för gruppens överlevnad.
Ett liv med naturen
Genom otaliga generationer lyckades Australiens aboriginer uppnå ett ovanligt nära förhållande till naturen. Männen jagade medan kvinnorna samlade ätliga växter, rötter och insekter. Det var naturligtvis stor skillnad på levnadssättet längs de frodiga tropiska kusterna och det i centrala Australiens torra öken. Folket längs kusterna fångade fisk och krabbor som tillagades tillsammans med ätbara rötter och frukter. I öknen däremot samlande man larver, fångade fåglar och ödlor och åt vad naturen erbjöd.
Aboriginerna bosatte sig inte i byar och utvecklade aldrig något ägarskap. De flyttade istället från område till område utifrån gamla mönster som försäkrade att resurserna aldrig tog slut. Därför lämnade de heller inte efter sig några permanenta byggnader eller skriftspråk. Däremot efterlämnade de ett fantastiskt arv i form av klippmålningar som idag fungerar som ett ovärderligt fönster in till en av världens äldsta ursprungskulturer.
Ett fönster tillbaka i tiden
Sedan tidernas begynnelse har Australiens ursprungsbefolkning beskrivit sin värld och sina mytologier genom fantastiska klippmålningar. De äldsta inristningarna har man hittat i Pilbara i västra Australien samt i Olary i södra Australien och de beräknas vara ca 40.000 år gamla. En del forskare hävdar dock att de har funnit spår på aktivitet i Arnhemland så långt som 60.000 år i tiden. Andra målningar är betydligt nyare och visar till exempel européernas ankomst eller sjömän från Sulawesi som handlade längs kusterna på 1500-talet. Således utgör Australiens klippmålningar ett ovärderligt vittnesmål om landets ursprungliga kulturer genom tusentals år.
Kunskap målad på sten
Det finns många olika stilar inom klippkonsten vilket beror på flera faktorer. För det första var det som sagt tal om många separata folkslag med olika kulturer och levnadssätt som var anpassade till naturen och klimatet i just sitt område. Utöver det har bilderna tjänat olika syften och har även utvecklats genom åren.
I centrala Australien består de flesta målningarna av symboler. De ger de insatta, som kan läsa symbolerna, praktisk information om var det finns vatten och var det finns bra jaktmarker. Andra symboler används vid speciella ceremonier eller berättar om legender från Dreamtime.
Längre norrut visar målningarna främst figurer som andar, förfäder och djur från den lokala mytologin, vilket ger dem en annan samhällsfunktion. Vid Nourlangie i Kakadu kan man exempelvis få se Namarrgon, som ansvarar för de våldsamma åskstormarna som rasar över norra Australien under regnperioden. Man kan även se den fruktade anden Nabulwinjbulwinjm som hade som vana att äta kvinnor efter att ha slagit ner dem med en rot. I närheten ses Namondjok som bröt mot de lokala lagarna genom att ha ett förhållande med sin syster.
Dessa historier finns med syftet att påminna folk om sådant man naturligtvis inte ska göra. På så sätt fungerade aboriginska målningar som ett sätt att bevara kunskap i ett samhälle som inte hade något skriftspråk. Både praktisk kunskap sådant som var viktigt för att överleva. Det gällde även legender som förklarade den fysiska världen omkring dem och bekräftade gruppens identitet och levnadsregler.
5 bra platser att uppleva klippmålningar på i Australien
Kakadu National Park, Northern Territory
Fler än 5.000 grottmålningar har hittats i Kakadu, varav de äldsta målades för mer än 20.000 år sedan. De flesta grottmålningarna i Kakadu är svåra att ta sig till och en del är fortfarande hemlighållna. Bland de bästa och mest lättillgängliga finns målningarna vid Nourlangie och Ubirr, som båda bjuder på fantastiska motiv föreställande andar, människogestalter och djur i den så kallade X-ray-stilen. Detta namn kommer från att man både kan se konturerna av figuren samt ryggrad eller andra skelettdelar.
Kimberley, Western Australia
Western Australias norra del är också rik på grottmålningar och mest iögonfallande är Wandjima andarna som kontrollerar regn, stormar och översvämningar. Wandjima andarna associerades även med skapandet av landskapen samt fruktbarheten. Figurerna är målade som vita människoliknande gestalter med stora mörka ögon och näsa. De har ingen mun men huvudet är omgivet av en slags ”gloria”. Vid första anblick kan de likna en Hollywood-tolkning av rymdvarelser, men de äldsta Wandjima målningarna är omkring 4.000 år gamla.
Laura, Queensland
Queensland är mer känt för sina tropiska öar och Stora Barriärrevet än för klippkonst, men det finns flera fantastiska gallerier runt om i staten. Det gäller inte minst Laura på Cape York halvön, ca 4 timmars bilresa norr om Cairns. Bilderna här är framförallt kända för sina fina djurmotiv samt Quinkan-andarna som visas som smala människoliknande gestalter kallade Timara.
Centrala Australien
Flera vackra gallerier finns målade direkt på Uluru, som är Ayers Rocks officiella namn. Framförallt längs vandringslederna Mala och Kuniya. Stilen här domineras framförallt av symboler istället för bilder av väsen. Närbelägna Alice Springs är dessutom en bra plats för att få se modern aboriginsk konst, vilket tog fart på riktigt i Papunya Tula i närheten av Alice Springs i början på 1970-talet. Trenden spreds snabbt och idag säljer gallerier och butiker runt om i Alice Springs konst från många små aboriginska ökensamhällen.
Sydney
Sydney bjuder på både traditionell och modern aboriginsk konst. The Art Gallery of New South Wales har en av världens största samlingar inom denna genre, och i gallerier överallt i staden kan modern konst både beundras och köpas. Titta också förbi hos Muru Mittigar Aboriginal Cultural Centre där darugfolket berättar om sin kultur och sina traditioner. Det finns för det mesta även möjlighet att själv testa på aboriginskt måleri under vägledning av kunniga lokala konstnärer.