Ett riktigt äventyr i Kanada börjar med utrustning från Canada Goose, MEC, Roots och Tilley samt en double double från Tim Hortons.
Kanske tror amerikanerna att de har räknat ut det, men en kanadensare vet att det inte är flaggan som kännetecknar en riktig kanadensare – även om det är fint att många kanadensare väljer att med stolthet sy på en flagga på ryggsäcken. En riktig kanadensare skyltar med den rätta utrustningen som t.ex. en ryggsäck från MEC, en termos från Tim Hortons, tröja från Roots, en hatt från Tilley och sist men inte minst en Canada Goose-jacka. Det är hemligheten bakom en äkta, kanadensisk look.
Visa dina rötter
Det mest iögonfallande kanadensiska klädesplagget är förmodligen allt med märket Roots. I mer än 20 år har kanadensare gått med tröjor och T-shirts med den välkända canadensiska bävern och idag är Roots Kanadas ledande livsstilsmärke. Trots att det som är mest populärt fortfarande är avslappnade sportkläder, skinnväskor och hattar kan man nu även köpa Baby Roots pyjamas till barn, underkläder och möbler till hemmet.
Roots designade kläder till Kanadas olympiska snowboardlandslag år 1998 samt fyra länder (Kanada, USA, Storbritannien och Barbados) vid de Olympiska Spelen år 2004 i Aten. Man tillverkar också en kollektion till publiken som gör det enkelt att känna igen kanadensiska fans i folkhavet. Om man inte har möjlighet att besöka en av de 225 butikerna som finns runt om i världen så kan man besöka deras hemsida.
Hemsida: Roots
Utrustning till äventyr
En av Kanadas största och mest succéfulla butikskedjor Mountain Equipment Coop – eller MEC – är också Kanadas största leverantör av kvalitetsutrustning till friluftsliv. MEC uttalas som ett ord och inte ”M-E-C”, bortsett från om man befinner sig i Yukon.
MEC säljer i stort sätt allt man behöver till en upplevelseresa i Kanada eller på andra platser – kläder i egen design till utomhusanvändning, ryggsäckar, campingutrustning, bergsklättringsutrustning, kajaker och kanoter – allting till ett överkomligt pris. Inte nog med det så organiserar MEC byte av utrustning i butikerna och online samt förmedlar information om utomhusaktiviteter, packningstips, säkerhetstips, hur man undviker björnar och hur man lever ett miljömedvetet liv. Deras checklista är till stor hjälp före resan, och de har en uppslagstavla för medlemmar där man kan hitta någon att resa eller åka/köra med.
MEC kan skryta med att ha över två miljoner medlemmar världen över som handlar i en av de kanadensiska butikerna eller online. MEC säljer enbart till medlemmar och ett livslångt medlemskap kostar 5 CAD.
Hemsida: MEC
Elefantsäkra Tilley-hattar
Det är väldigt kanadensiskt att oroa sig för hudcancer och att åldras i förtid, så för att skydda sig mot solens skadliga strålar använder dem hattar som är så hållbara att de skulle ”överleva” att bli uppätna av en elefant – två gånger.
Tilley-hattar är till för att användas utomhus och kan stå emot all yttre påverkan – tvättmaskin eller elefanter – och användas vid alla tillfällen. De flyter, flyger inte av vid stark vind och man kan faktiskt dricka ur dem. Man kan lägga pass och pengar i den invändiga fickan. Det absolut bästa är den livslånga garantin. Företaget gillar att skryta med att deras hattar är så tåliga att de ibland lever längre än sina ägare. De har dessutom en garanti som innebär att man kan få en ny hatt till halva priset inom de två första åren om hatten och ägaren skulle komma bort från varandra.
Tilley har nu också gett sig in på området för strykfria reskläder, men hatten som är originalet är fortfarande något av det mest kanadensiska som finns. Även om man aldrig har haft en på, så är att kunna känna igen en Tilley-hatt ett bra sätt att inleda en konversation på.
Hemsida: Tilley
Canada Goose-jackor
Kanadensiska gåsdunsjackor är gjorda för att kunna stå emot extrem kyla, och de är jättevarma. En del har till och med värme installerat i fickorna, om jackan inte är varm nog i sig själv.
Förvånande nog ser man faktiskt fler jackor på gatorna i Stockholm än i Kanada. Under ett fem veckor långt besök i Toronto julen 2004 såg vi faktiskt bara en Canada Goose-jacka, men när vi kom hem till Sverige såg vi minst sex stycken på ett par timmar. Canada Goose-jackor har blivit väldigt populära i Sverige under de senaste åren. Det var faktiskt ägaren av SeaLife i Stockholm, Peter Linger, som föreslog att Canada Goose skulle sy ett rött lönnlöv på sina jackor för att ge dem en extra kanadensisk touch.
Det är billigast att köpa en Canada Goose-jacka direkt från en kanadensisk butik. Lisa Raftis som är direktör för Hikers Haven i Oakville, Ontario är säljer Canada Goose-jackor. Hon förklarar att en tredjedel av jackorna de säljer är till svenskar som beställer direkt från butiken. ”Jag skickar Canada Goose-jackor till Stockholm varje vecka”, säger hon och har blivit stamkund hos Canada Post. Ännu ett exempel på att det är Cool to go Canadian.
Double double to go
Kanadensarna är generellt sett miljömedvetna och tycker om att ta med sig kaffet i en termos. De flesta cafékedjorna har sina egna unika termosar med logga, men det mest självklara valet är Tim Hortons termos. Tim Hortons är en donut-kedja uppkallad efter grundläggaren och NHL-legendaren Tim Horton.
Tänk om han hade vetat när han öppnade de första butikerna på 60-talet, att hans kända donut-shop en dag skulle vara berömd i hela landet. Det finns en Tim Hortons överallt och det är bra att känna till ”språket” när man ska beställa. En ”double double” är kaffe med dubbel omgång grädde och socker, och donut-hålen kallas för ”timbits”.
Patricia Ricknell
Patricia är kanadensisk och har bott i Stockholm i många år. Hon är freelanceskribent och driver ett kommunikationssällskap, Pumpkin Productions, som finns i både Sverige och Kanada.