På Nordöns östkust i Hawkes Bay ligger den soliga staden Napier, som sägs vara världens mest kompletta art deco-stad. Den färgglada staden med den säregna arkitekturen uppstod efter att staden blivit jämnad med marken efter i ett våldsamt jordskalv år 1931.
Vill du också uppleva Napier? Läs mer om MyPlanets resor till Nya Zeeland, och framförallt reseförslaget Nya Zeelands pärlor där du bl.a. besöker Napier.
Napier ligger vackert omringad av mer än 30 vingårdar och otaliga fruktplantager, och Hawkes Bay kallas ofta för ”the fruitbowl of New Zealand”. Det bor ca 60.000 invånare i staden som varje dag blir påmind om jordskalvet år 1931, då de vackra art deco-byggnaderna i centrum är ett tydligt bevis på hur Napier förstördes och sedan återuppbyggdes, samt hur naturen konstant lyckas överraska och utmana människan.
Efter Bluff Hill gick jag ned på Marine Parade, som är stadens livliga huvudgata och långa strandpromenad. Här kan man tydligt se hur man har valt att bygga upp staden i en bestämd stil helt från scratch. Ett spännande projekt för en liten provinsstad på Nya Zeeland, som på den tiden var hårt drabbad av den globala ekonomiska depressionen. I början av 1930-talet var art deco-stilen som störst. Den karaktäriseras vid användningen av pastellfärger, sick-sack-mönster och kvadratiska former. Utsmyckningarna i och omkring fönster och dörrar tillåter solen att tränga igenom, vilket också övervägdes vid beslutet av vilken arkitektur man skulle välja vid återuppbyggnaden av staden.
Från jordskalv till färgglada byggnader
En bra plats att inleda en art deco-stadsvandring på är på toppen av Bluff Hill. Backen är en av de få platser som inte förstördes under jordskalvet. Här får man både en fantastisk utsikt över stadens centrum samt över Stilla havet där det våldsamma skalvet startade. Hawkes Bay ligger väldigt nära den plats där de två stora tektoniska plattorna möts ute i just Stilla havet. Dessa två plattor var i rörelse vilket var orsaken till det stora jordskalvet, som blev uppmätt till 7,9 på Richter-skalan. Efter katastrofen kom starka vindar som blåste extra liv till de bränder som uppstod efter jordskalvet, och staden brann ned helt.
Dagen efter fanns det bara tre byggnader kvar. Även om det var tal om en total förödelse, kom något positivt ur det. Det reste sig flera tusen hektar mark upp över havets yta, vilket gav möjlighet till att bygga ut staden. Den nya stadsdelen fick namnet ”Marewa” som på maori betyder ”en gåva från havet”. Står man på toppen av Sugarloaf, en backe vid vingården Old Church Road i förorten Taradale, kan man se hur mycket av landet som faktiskt kom fram efter jordskalvet. På vägen in till staden besökte jag en av de mest berömda art deco-byggnaderna på hela Nya Zeeland – The National Tobacco Company som blev byggt år 1933. Byggnaden är målad i typiska art deco-pastellfärger och ingången är ett tydligt bevis på stilinriktningens minimalistiska utsmyckning och utformning.
Masonic Hotel
Till utformningen av trappor, fönster och dörrar hämtade man inspiration från dåtidens skyskrapor i New York. Ett bra exempel på detta kan man se på Masonic Hotel på Marine Parade. Hotellet är ett av Napiers största art deco-byggnader och stilen som helhet avspeglar 20-talets optimism och tro på modern teknologi i framtidens värld. I slutet av 1930-talet blev stilen dock nedtonad, och den blev mer stilistisk och minimalistisk. Man valda att bygga staden i art deco-stilen, inte bara för att det är en relativt billig lösning eller för att det var den mest upplagda byggstilen att använda i ett soligt område, men också pga. att att deco-byggnader är betydligt säkrare med hänsyn till eventuella framtida jordskalv.
The Soundshell och New York-fyren
Mitt emot Masonic Hotel ligger art deco-sevärdheten The Soundshell, som är en utomhusteater. Den blev framförallt byggd för utomhusteater, men också för att minnas den nya stad som blev byggd efter jordskalvet. Den är formad som en halv kula och är målad i samma fina pastellfärger som den gamla tobaksfabriken. Det cement som användes var rester från de många byggnader som föll till marken under jordskalvet. Bredvid The Soundshell och Masonic Hotel står Napiers färgglada New York-inspirerade fyr från år 1936, som informerar om staden på kvällen och som understryker att Napier är en livlig, färgglad och solig stad.
Stadsvandringar i stadens centrum
Det finns tre gator i Napiers centrum där de flesta art deco-byggnaderna ligger. På hörnet av Hastings Street och Emerson Street ligger ASB Bank från år 1932. Denna vackra byggnad är helt unik, då den är en fusion av strömlinjeformade art deco-motiv och -färger och traditionella Maori-motiv. Byggnaden renoverades år 1993 och ses idag som en av Napiers finaste art deco-byggnader. Man kan boka in sig på olika stadsvandringar dagligen genom att kontakta stadens art deco-butik och galleri, som också har en intressant permanent utställning om arkitekturen, möbler etc. Går man ned längs Dickens och Tennyson kan man se flera butiker som har använt art deco-typsnitt till deras skyltar och därmed medverkar till at bevara art deco-miljön i staden, och inte minst den gåva befolkningen fick från havet år 1931.
Art Deco Festival
Om man av en händelse befinner sig i Napier den tredje helgen i februari kan man uppleva stadens årliga Art Deco Festival, som beskrivs som en ”not too serious” hyllning till stadens färgglada arkitektur, historia och status som världens förmodligen mest kompletta art deco-stad. Det arrangeras en stor, gemensam picknic på Marine Parade, och stadens befolkning klär ut sig i kläder från 1930-talet och kör runt i gamla bilar. Arrangemanget är helt klart värt att uppleva, om man liksom Napiers invånare älskar art deco.