Följ med på en kulinarisk resa från kust till kust i Kanada där dina smaklökar får sig en utmaning.
Låt dig inspireras av artikeln och läs mer om våra resor till Kanada, och kom ett steg närmare en fantastisk matupplevelse!
Nova Scotia, Prince Edward Island, New Brunswick och Newfoundland var från början bebodda av skotska, engelska, irländska och franska immigranter vars inflytande ses i shortbread (en slags mördegskaka), blueberry grunt (inbakade blåbär), fruit crisps, mjukt vitt bröd och fish chowders (fisksoppa).
Den absoluta favoriten är dock all den fantastiska fisk som hämtas upp ur Atlanten. Föreställ dig härliga bufféer med färska humrar, ostron, kammusslor, lax, strandsnäckor och musslor. Eller ”ät tills du storknar”-hummermiddag på de lokala församlingshusen, och med en luftig jordgubbskaka till dessert.
Newfoundlands bidrag till det kanadensiska köket är utan tvekan Jiggs’ dinner gjort på kokt nötfärs, potatis, morötter och kål serverat med ärtmos (torkade ärtor kokta i en duk i samma gryta och därefter mosade). Avsluta med en bit Screech Pie (Screech är en slags rom) och du har den perfekta middagen – en oformell måltid som delas med vänner och grannar.
En annan speciell rätt är fiddleheads – en saftig grönsak som smakar lite som sparris. Fiddleheads är de nya skotten på en ormbunke, och blir normalt serverade lätt ångkokta eller inlagda.
Quebec – La Belle Province
Rätter som kommer från Quebec har en viss kvalitetsmedveten savoir-faire, kanske pga. provinsens franska historia. Tourtière, en köttpaj, och gula ärtor hör fortfarande hemma bland klassikerna. Med hänsyn till att Quebec producerar över 8 % av världens lönnsirap, så är det inte heller konstigt att lönnsirap ingår i många rätter. Det är inte bara till pannkakor – det hälls också på bönor till cabanes de sucre, det hälls på snön under Quebecs vinterkarneval och bakas in i den otroligt goda tarte au sucre (lönnsirapspaj).
Quebec producerar också fantastiska ostar – Oka och Ermite Blue är två, och blev ursprungligen framställda av munkar i Quebec för ett par hundra år sedan.
Så finns det poutine, som nog är det mest övertygande bidraget till det kanadensiska köket, och den minst värdesatta rätten i Quebec. Poutine är resultatet om man blandar pommes frites med en slags ost och brunsås. Denna populära ”gaturätt” introducerades år 1957 när krögare Ferdinand Lachance gjorde rätten till en lastbilschaufför som ville ha pommes frites och ost i en påse att ta med. Rätten är fortfarande populär trots low-carb-rörelsens protester (bantningsfanatiker, se www.lowcarb.ca), och några av Montreals bästa kockar har faktiskt utvecklat gourmetversioner av rätten.
Modiga Ontario
Ontarios kök är kanske det mest varierande i Kanada, och går från att vara helt nere på jorden till att vara otroligt stilfullt och glamoröst. Ontario är bebott av nästan 30 % av landets befolkning – många är immigranter – så om en ingrediens har säsong på en plats i världen, så kan du nästan vara säker på att hitta den på den lokala marknaden eller hos grönsakshandlaren i de flesta storstäder.
Några av de bästa internationella restaurangerna i världen finns i de etniska kvarteren i Toronto, och det faktum att man igen har börjat sätta pris på närodlade matvaror från Ontario avspeglas på menyer i hela provinsen.
En specialitet som bara finns i Ottawa är Beaver tail pastry. Skönt nog är den enda saken som bakverket har gemensamt med Kanadas favoritmaskot att den är formad som en bäversvans. Beaver tail pastry introducerades i Ottawa år 1978 och påminner om en donut i smak och konsistens. Ingen skridskotur på Ottawas Rideau Canal utan en ”bäversvans”!
Präriens kök
Det är ingen överraskning att regionen som är känd under namnet ”Kanadas brödkorg” är hemstad till landets bästa bröd och pajer. Kokkonsten i Manitoba, Saskatchewan och Alberta har vart under inflytande av bosättare från Ryssland, Ukraina och Skandinavien, vars bröd och kakor fortfarande kan avnjutas.
Annan typisk präriemat inkluderar vanliga kött- och potatisrätter (gjort på Alberte-nötkött), piroger, kålrullar, matiga sallader, rökt kött, korv, pickles och relish och en rad sötvattensfisk ska inte förglömmas. Framförallt en fisk är känd internationellt – Winnipeg goldeye, som normalt sett är rökt. Rätter med vildris är också populära, likaså är Saskatoon-bär inbakta i den gudomliga Saksatoon-pajen.
Fusion på västkusten
Maten från British Columbia är kalifornisk och asiatisk med en touch av Kanada. Fokus ligger på fisk- och laxrätter serverade med tillbehör och vin från Okanogan Valley. Vancouvers blomstrande, asiatiska samhälle har satt sin prägel på staden och gjort den till den perfekta platsen att frossa i mat från exotiska Stillahavsländer. En specialitet som helt klart har satt Nanaimo i British Columbia på världskartan är en Nanaimo-bar – en dröm i tre lager av krossade grahamskex med kokos, smörkräm och chokladglasyr.
Det ska vara vilt
Vilt är populärt överallt i Kanada och framförallt i Northwest Territories, Yukon och Nanavut. Kokkonsten i den här delen av Kanada kombinerar det bästa från det ursprungliga köket (rökt kött och fisk) med vilt som t.ex. karibu (ren), hare, myskoxe, björn, rådjur och säsongens frukter och bär. Havets skafferi är också populärt med t.ex. val, säl, arktisk forell och räkor.
Den gemensamma nämnaren
Den mest kanadensiska mattraditionen av dem alla är nog sommarens BBQ. I de varma sommarmånaderna älskar kanadensarna att slappna av med kalla drycker och BBQ där man grillar allt från traditionella hamburgare till satay (grillspett) och grönsaker. Det är inte heller någon kanadensisk sommar utan majskolvar och vattenmelon.
Ett par goda råd
Om du reser till Kanada är det några saker du ska komma ihåg om du vill smälta in bland de lokala. Pop är soda. Chips är inte fries. Det heter chocolate bar och inte candy bar. Och slutligen: det mest kanadensiska sättet att beställa kaffe på är att be om en Duoble Double, men bara på det lokala Tim Hortons (kanadensisk cafékedja). Varsågod!
Skriven av: Patricia Ricknell
Patricia är kanadensare, men har bott i Stockholm de senaste 10 åren. Hon är frilansare och driver samtidigt ett företag som arbetar med kommunikation, Pumpkin Productions, verksamt i både Sverige och Kanada.