Några favoritplatser där du kan uppleva New Orleans legendariska kök, musik och kultur.
Guide till New Orleans
Frukost
Med så mycket att se och göra i New Orleans är det viktigt att börja dagen med en god frukost. Om du föredrar en snabb variant föreslår vi att välja ett litet café i hjärtat av de franska kvarteren, som serverar café au lait och Beignets dygnet runt. Beignets är fyrkantiga munkar med florsocker på som är en lokal specialitet i New Orleans. Men om du föredrar att börja dagen i äkta, avslappnad New Orleans-anda, bör du boka bord för en Jazz Brunch på Commander Palace, Court of Two Sisters eller Antoine’s. Här kan du koppla av till ljudet av soft jazz medan du smuttar på en Bloody Mary och njuter av lokala, kreolska versioner av Eggs Benedicts och fattiga riddare.
Morgon
Efter en härlig frukost är du redo för en promenad genom de franska kvarteren. Bourbon Street är den mest kända gatan, men gå också in på Royal Street som är en trevlig gågata full av musikanter och gatuartister. Fortsätt med lite fönstershopping i de många butikerna med antikviteter, hantverk och kläder, på din väg mot The French Market. Detta var ursprungligen en handelsplats för ursprungsbefolkningen, men idag säljs här allt från souvenirer till stark cajunsås och kryddor till det kreolska sydstatsköket.
Lunch
Från The French Market är det bara en kort promenad till antingen Central Grocery eller Johnnys där du kan köpa mat till en picknick-lunch på Jackson Square. Central Grocery är kända för sina Muffuletta-sandwiches. Denna klassiska New Orleans sandwich skapades ursprungligen för att mätta italienska hamnarbetare för flera hundra år sedan, men är idag otroligt populära bland lokalbefolkningen. Sandwichen består av ett runt bröd fyllt med lager av skinka, salami, italiensk mortadella, provolone – och mozzarellaost samt olivsallad.
Johnnys Po-boy är en annan klassisk sandwich från New Orleans. Brödet är här vanligtvis fyllt med stekt havskatt, räkor, ostron eller rostbiff, och glöm inte att beställa din Po-boy med sallad, tomat, pickles och majonnäs. Namnet Po-boy kommer från depressionen när den lokale restaurangägaren och tidigare spårvagnskonduktören Benny Martin, gav bort gratis smörgåsar till sina före detta kollegor på spårvagnen. Bland restaurangpersonalen var dessa kända som ‘poor boys’, vilket så småningom blev namnet på sandwichen. Då serverades den alltid med ostron, som var bland de billigaste ingredienserna som gick att få tag på i New Orleans under den här tiden. Fullända eventuellt måltiden med en kopp Gumbo, en gryta med kött och skaldjur som är en äkta sydstatsklassiker.
Eftermiddag
Efter lunch är det väl värt att pröva en av de många guidade promenaderna med olika teman som finns här. Lär dig mer om arkitekturens spanska och franska rötter i de franska kvarteren, eller ta en cocktailtur genom stadens rika cocktailhistoria och lyssna på roliga anekdoter om de kända drinkarna. Om du vill uppleva mer av staden kan du för en mindre peng hoppa på spårvagnen längs St.Charles Avenue. Detta rullande stycke historia tar dig genom Garden District förbi Audubon Park och vackra universitetsbyggnader som ligger under ett tak av gamla ekars trädkronor. Eller åk med en hop-on-hop-off buss och få en överblick över stadens sevärdheter. Bussarna stannar i alla de mest populära och spännande stadsdelarna som Garden District, Mid-City, Tremé och Marigny.
Kvällen
Efter att ha fräschat upp dig lite, är du redo för kvällen. Börja eventuellt med en champagne-happy hour på Brennan’s Restaurant i de franska kvarteren, eller testa alla läckra cocktails på Cane and Table. Sedan är det bara en fråga om att välja bland New Orleans 1 500 olika restauranger. Du kan också njuta av en middag ombord på en klassisk flodbåt på Mississippifloden till ljudet av Dixieland-jazz. Efter middagen är natten fortfarande ung, så leta fram dansskorna och ge dig ut på Frenchmen Street för att ta del av det enorma utbudet av levande musik. Här finns musik för alla och stämningen är alltid på topp långt inpå de varma sydstatsnätterna.