Ingen annan maträtt är mer typisk för 'USA' än en hamburgare, och det populära brödet fyllt med kött och sallad är en integrerad del av den amerikanska kulturen. Men faktum är att man behöver söka på helt andra ställen för att hitta burgarens rötter. En ledtråd finns i namnet 'hamburgare', som initialt känns som en motsägelse. 'Ham' betyder 'skinka' på engelska. Men det finns ingen skinka i en hamburgare. Var kommer då namnet och hamburgaren ifrån?
Historiker menar att hamburgarens anspråkslösa start återfinns bland tatarerna; ett turkisktalande folk som levde i Centralasien på 1200-talet. Tatarer var skickliga ryttare, och det sägs att de placerade köttstycken under sina sadlar. Där bankades de så möra, att köttet sedan kunde ätas rått.
Med tiden flyttade fler och fler tatarer till Ryssland där deras matkultur integrerades med det ryska köket. Omkring 1700-talet började handelsfartyg från Hamburg anlöpa ryska hamnar i stor skala. Med sig hem hade de en exotisk maträtt med rått kött, som de kallade ’råbiff’. Maträtten existerar fortfarande och anses i vissas ögon vara en delikatess.
Burgaren kommer till USA
Men hemma i Hamburg var inte alla lika förtjusta i det råa köttet. Istället blev det hackade och lätt saltade köttet rökt, och blandat med brödsmulor och hackad lök. Detta tilltalade de många sjömän som la till i Hamburgs livliga hamn, och inom kort var rätten i folkmun känd som ”Hamburg biff”.
Dessa biffar visade sig vara perfekta för långa resor till havs, så när immigranter på 1800-talet vallfärdade till USA, följde Hamburg-biffen med. Vem som sedan kom på att man kunde lägga den mellan två skivor bröd och kalla det en ’hamburgare’, är en omtvistad fråga. Men en stark kandidat är den danska immigranten Louis Lassen, som drev en liten restaurang i New Haven, Connecticut omkring år 1900. En sak som i alla fall är säker, är att burgaren blev en stor hit på världsutställningen i St. Louis 1904.
En burgare för $5000
Sedan dess har hamburgaren fortsatt sitt segertåg genom USA, där den finns i alla tänkbara former. Från enkla varianter på snabbmatsrestauranger och bensinstationer, till påkostade gourmetmåltider som Fleur Burger 5000, som serveras på Mandalay Bay Resort i Las Vegas. Här trollar stjärnkocken Hubert Keller fram en gourmetburgare av japansk wagyubiff, toppad med foie gras och svart tryffel. Priset är inte mindre än 5000 US-dollar, men då ingår det också en flaska 1995 Chateau Pétrus. Det låter galet. Men detta är Las Vegas, och fram till nu har 28 betalande kunder beställt den superexklusiva burgaren.
Hamburgaren är en av hörnstenarna i det amerikanska köket. En ikon inom amerikansk matkultur. Men hamburgaren är också ett bra exempel på hur det amerikanska köket till stor del bygger på influenser som förts in i landet av immigranter från alla världens hörn. Idéer, recept och råvaror som sedan har vidareutvecklats och gjorts till vad de är idag. Nämligen äkta amerikanska klassiker.