Under senare hälften av 1900-talet lade apartheid en mörk skugga över Sydafrika. Apartheid var ett politiskt system som syftade till att klassificera befolkningen i raser och sedan hålla dessa grupper separat från varandra. De största grupperna var svarta, vita, asiater och människor med både svarta och vita gener.
Det var särskilt den svarta delen av befolkningen som var oerhört missgynnade. Många tvingades flytta till sina ”hemland” – som de ofta inte hade någon relation till – medan andra samlades i speciella grannskap som kallades townships. Dessutom var utbildning, tillgång till vård och andra medborgartjänster strikt rasistiskt uppdelade, och de tjänster som tillhandahölls för den svarta delen av befolkningen var långt underlägsen de som var tillgängliga för vita medborgare. Till exempel tilldelades ett vitt barn på 70-talet tio gånger mer pengar i utbildningssystemet än ett svart barn. Olika raser fick inte heller använda samma biografer, restauranger, allmänna toaletter, dricksfontäner eller omklädningsrum. En överträdelse kunde leda till flera års fängelse.
Äktenskap över rasgrupperingar var olagliga. Dessutom var det helt lagligt att diskriminera på arbetsplatser så att svarta fick sämre villkor och lägre löner än vita. Regeringen hade rätt att riva svarta slumområden utan att först meddela eller ge kompensation, och svarta fick bara åka med specialbussar eller i tredje klass på tåg. Första och andra klass var reserverade för vita. Dessutom hade vita två gånger så högt skatteavdrag som svarta, och svarta poliser fick inte gripa vita medborgare utan särskilt tillstånd. Omvänt fick naturligtvis en vit polis gripa svarta för minsta lilla brott.
Protester
Inte särskilt överraskande var detta system mycket föraktat bland den svarta befolkningen – liksom en liten minoritet av vita. African National Congress (ANC) -partiet stod bakom de första strejkerna och demonstrationerna 1949. De kämpade hårt, men flera oroligheter följde genom 50- och 60-talet. Med tiden blev de mer militanta, vilket ledde till att den framstående ANC-politiker Nelson Mandela fängslades.
Men protesterna fortsatte, och 1976 bröt missnöjet ut i Sowetodistriktet i Johannesburg. Våldet eskalerade till och med 80-talet. Det gjorde också pressen från det internationella samfundet vars sanktioner mot Sydafrika drabbade ekonomin hårt. Det var under denna period som människor började inse behovet av förändring. Genombrottet kom 1990, då premiärminister F. W. De Klerk förklarade i sitt öppningstal till parlamentet att han skulle avskaffa diskriminerande lagar, frigöra politiska fångar och legalisera svarta oppositionspartier som ANC. På detta sätt kunde Nelson Mandala lämna fängelset den 11 februari 1990 som en fri man efter 27 år i fångenskap. 1992 röstade den vita befolkningen ”ja” för att avskaffa apartheid, och i december 1992 skapade den nya konstitutionen politiska förutsättningar som var lika för hela Sydafrikas befolkning.
Här minns man apartheid
Lyckligtvis är apartheidens tid förbi, men man vill inte glömma av vad som hände. På dessa 4 platser kan du lära dig mer om apartheid och komma närmre dess historia.
Robben Island
I århundraden användes Robben Island utanför Kapstaden som ett fängelse, och det var där Nelson Mandela satt fängslad 18 av sina 27 år i fångenskap. Idag kvarstår det gamla fängelset som ett musuem och en påminnelse om offren i kampen för frihet.
District 6
Genom fotografier, utställningar, kartor, invånarnas vittnesmål och ljudinspelningar berättar detta museum i Kapstaden historien om det tidigare livliga och multikulturella District 6.
Soweto
Townshippet Soweto i Johannesburg är nära kopplad till apartheid. Många svarta tvingades flytta hit under 50-talet, och det var här revolten mot apartheid bröt ut 1976. Nelson Mandela bodde i Soweto i ett antal år och hans fru har fortfarande ett hus här. Ett besök i Soweto med en lokalguide ger inblick i tiden då apartheid var ett faktum samt det moderna Sydafrika – på gott och ont.
Apartheid Museum
På detta spännande museum i Johannesburg får du hela historien om apartheid. Genom en mängd olika medier får du en bra introduktion till både tiden fram till och under apartheid. Naturligtvis hör du också om kampen för demokrati, som så småningom ledde till upplösningen av dessa rasregelsystem.