2016 var det exakt 30 år sedan filmen Crocodile Dundee tog världen med storm, och förde den australiensiska outbacken hela vägen in i det svenska biomörkret. Delar av filmen filmades i Kakadu National Park, vilket ledde till att MyPlanets reserådgivare Rikke åkte till nationalparken för att se om Crocodile Dundee Australien fortfarande finns.
2016 var det exakt 30 år sedan filmen Crocodile Dundee tog världen med storm, och förde den australiensiska outbacken hela vägen in i det svenska biomörkret. Delar av filmen filmades i Kakadu National Park, vilket ledde till att MyPlanets reserådgivare Rikke åkte till nationalparken för att se om Crocodile Dundee Australien fortfarande finns.
”Håll i ordentligt”, sa vår chaufför samtidigt som hon svängde av och lämnade huvudvägen för en dammig väg med gropiga hjulspår. ”Åkturen in till Jim Jim Falls är en del av äventyret”. Det hade hon helt rätt i. Meter efter meter kämpade sig bilen framåt, samtidigt som jag stirrade intensivt ut genom fönstret efter några av de många djur som lever här. Det tog inte lång tid innan vi hade turen med oss. På ett ställe överraskade vi ett par gultofskakaduor som skrattande fällde ut vingarna och försvann upp över trädtopparna. På ett annat ställe smög en dingo omkring i skogen och rotade efter något att äta och en bit från vägen fick vi syn på ett par vilda hästar som betade i en glänta.
Världsarv
Kakadu är med all rätt en av Australiens mest berömda nationalparker. Parken bjuder inte bara på en enastående natur med forsade vattenfall, lodräta klippväggar, vidsträckta flodslätter och frodiga våtmarker. Djurlivet är minst lika varierande och i Kakadu kan du bland annat se papegojor, vattenbufflar och saltvattenskrokodiler. Alltihop fulländas av områdets rika historia. Aboriginerna har levt i och med detta landskap i minst 23.000 år – kanske upp till 50.000 år – och deras nära förhållande till naturen illustreras i några av landets vackraste, äldsta och mest avancerade klippmålningar. Denna kombination av djurliv, landskap och kultur har säkrat Kakadu en plats på UNESCOs världsarvslista både för sin natur och kultur. En ära som endast få naturområden kan stoltsera med.
Jim Jim Falls
”Nu kan vi inte köra längre”, utbrast vår guide när hon parkerade den fyrhjulsdrivna bilen i skuggan under ett träd. ”Resten av vägen går vi”. Från den lilla gläntan förde stigen oss djupare in i den vilda naturen. Vi passerade flera små vattenhål, och då och då var vi tvungna att hoppa från sten till sten för att komma över. Solen stekte över landskapet från en hög, blå himmel och insekternas surr fyllde luften. Stigen var dock lätt att följa och inom kort tid befann vi oss vid foten av en djup ravin, inramad på båda sidor av mäktiga stenväggar. Här kunde man definitivt föreställa sig hur Crocodile Dundee slog läger mellan de låga träden eller försökte tämja en vattenbuffel genom att se den djup in i ögonen. Krokodilerna? Dem skulle vi inte bekymra oss för, försäkrade vår guide. De är inte så förtjusta i ljudet av vattenfall, och tycker därmed inte alls om den här platsen. Vid foten av ravinen forsade vattenmassorna ut över klippkanten och föll ner i djupet som ett högt, glänsande band av vatten. Jim Jim Falls är utan tvekan bland de vackraste vattenfallen i Australien, och resan in till detta avskilda hörn av Kakadu gör bara upplevelsen ännu mäktigare när man väl står framför de forsande vattenmassorna.
Gigantiska krokodiler
Vi såg inga krokodiler vid Jim Jim Falls, men det gjorde vi däremot nästa morgon när vi gled ut på Yellow Water lagunens spegelblanka vattenyta i en liten båt. Solen stod lågt över horisonten och det mjuka morgonljuset gjorde så att landskapet badade i ett gyllene skimmer. I en trädkrona satt en fiskörn och betraktade de många vattenfåglar som hade bråttom med att leta efter föda i det låga vattnet.”Där!”, ropade vår guide och pekade in på den breda lerbanken. Helt riktigt, där låg en saltvattenskrokodil på tre till fyra meter och tittade på oss med sin iskalla blick. Saltvattenskrokodiler kan dock bli mycket större. Rekordet ligger på omkring sju meter och med en vikt på upp till två ton och djurrikets starkaste käft, skulle nog Crocodile Dundee tänka sig för både en och två gånger innan han gav sig på ett fullvuxet exemplar. Det gör han nog klokt i, för krokodiler är inte kräsna och de är kända för att angripa allt från vattenbufflar till fullvuxna kängurur. Till och med tjurhajar har blivit uppätna och i Asien har man bevittnat strider mellan saltvattenskrokodiler och tigrar. Så vi höll oss på säkert avstånd från krokodilen, som i vilket fall såg ut som att han inte brydde sig särskilt mycket om vår närvaro. Vi stannade vid krokodilen ett tag innan vi åkte vidare på jakt efter kängurur som då och då kommer ned till vattnet för att dricka. Jag tvivlade inte längre – Crocodile Dundee Australien existerar i allra högsta grad i Kakadu National Park.