MyPlanets reserådgivare Rikke Beckmann var egentligen inte så förtjust i snorkling, men det ändrade sig när hon åkte på en 5 dagars minikryssning till världens största korallrev – Stora Barriärrevet.
”Det ser ut att vara djupt”, tänkte jag för mig själv när jag drog ner masken och tittade ut över det turkosblå havet som stilla sträckte sig bortåt horisonten. Det fanns inget land i sikte åt något håll och inte heller några andra båtar. Vi var helt ensamma ute på ett öppet hav. Under ytan kunde jag skymta korallrevet, men även om vattnet var klart var det svårt att se detaljer genom vattenytan. Min sambo, som för länge sedan hade hoppat i vattnet, kunde tydligen läsa mina tankar. ”Det är inte alls djupt”, ropade han samtidigt som han simmade mot båten. ”Det är inte kallt heller, bara hoppa i.” Jag tog ett djupt andetag och hoppade med stängda ögon ner i en helt annan värld.
Fullt av liv
Jag öppnade försiktigt ögonen och såg mig omkring. Inget av det jag kunde se från båten hade förberett mig på det jag nu möttes av. Nej, det var inte alls djupt. Jag var nästan tvungen att akta så att jag inte nuddade korallerna som strålade i regnbågens alla färger under mig. Överallt fanns det liv. Fiskar i alla tänkbara nyanser, former och storlekar gled ljudlöst fram genom det varma vattnet i stora stim. På ett ställe försökte en Clownfisk att gömma sig mellan korallerna. På en annan plats var en stor blågrön fisk i full gång med att försiktigt nafsa på korallerna och långt bort kunde jag skymta en enorm Napoleonfisk försvinna bort i det blå.
Jag tog ett par simtag med simfötterna och följde efter en vacker blå Papegojfisk. Vi följdes åt en bit innan den försvann ner i en klyfta i revet under mig. Den hann knappt försvinna innan jag fick sällskap av ett stim platta fiskar i starka neongula färger. Tiden flög förbi och innan jag visste ordet av var det dags att simma tillbaka mot båten.
Minikryssning på Stora Barriärrevet
Tio minuter senare satt vi i varsin solstol på däck och tittade ut över havet med ett glas kallt vitt vin i handen. Solen stod lågt över horisonten nu, vilket fick de små krusningarna på vattenytan att glittra. Vi kunde inte längre se revet, men vi visste att det fanns där precis under ytan så långt vi kunde se åt alla håll. Det bästa av allt var dock att vår resa på Stora Barriärrevet bara hade börjat. Framför oss väntade flera dagars segling och massor av möjligheter till att utforska revet både över och under havsytan.
Vi hade bara varit ute till havs i drygt ett dygn efter att ha lämnat Cairns dagen innan. Kryssningens första stopp var Cooktown på det australiensiska fastlandet, där den upptäcktsresande britten James Cook gick iland år 1770 för att reparera sitt trasiga skepp. Idag är Cooktown en mysig historisk stad i världens utkant, med vackra trähus, ett fint museum och en vacker botanisk trädgård.
Efter att ha besökt Cooktown lade vi fastlandet bakom oss och seglade förbi den ena perfekta tropiska ön efter den andra. Kursen var inställd på några av de mest avskilt belägna delarna av Stora Barriärrevet, och inte minst Lizard Island, men först väntade en god middag och en god natts sömn.
Lizard Island
När vi vaknade nästa morgon låg båten förankrad utanför Lizard Island. Vi hade hört mycket om platsen innan avresan, och från vad vi kunde se från båten var ön precis så vacker och orörd som ryktet sagt. Långa vita sandstränder ramade in kusterna och mitt på ön sträckte sig ett litet grönklätt berg mot den höga blå himlen. Vi hoppade i glasbottenbåten och seglade försiktigt ut över det färgglada korallrevet som låg ett fåtal meter ner i vattnet precis utanför kusten.
”Lägg märke till alla jättemusslor”, berättade båtens marinbiolog och pekade ner genom båtens glasbotten. ”Korallerna här är fantastiska, till och med de precis intill kusten, men det är framförallt den stora mängden jättemusslor som gör Lizard Island så vacker.” Han fortsatte att berätta om korallerna och fiskarna som vi seglade förbi, men jag var mest upptagen med att försöka hitta den perfekta platsen inne på stranden. Det visade sig inte vara särskilt svårt, eftersom vi hade den halvmåneformade bukten helt för oss själva.
Båten lade till några meter från stranden och vi hoppade ner i ankeldjupt vatten. ”Ska vi följa med guiden upp till toppen av berget?”, frågade min sambo. Jag tittade på berget och därefter på stranden, och till min stora förvåning hörde jag mig själv säga: ”Nej, jag tror att jag hellre vill ge mig ut och snorkla.”
Rikke älskar Australien och har hittills besökt landet Down Under hela tio gånger. Hon är dock långt ifrån färdig med detta stora land, och har alltid planer på en ny Australienresa.
Världens största levande organism
Med en yta i storlek med Storbritannien, Holland och Schweiz tillsammans är Stora Barriärrevet utan tvekan världens största korallrev. Inte mindre än 5.000 sorters blötdjur, 1.800 fiskarter och 125 olika hajarter håller till i dessa vatten. Lägg därtill otaliga typer av koraller, havsväxter, skaldjur och andra större och mindre organismer som lever av och omkring korallrevet. Tillsammans utgör de ett komplext ekosystem med en biomångfald som slår nästan alla andra platser på jorden. Det blir bara ännu mer otroligt när man dessutom tänker på att revet är uppbyggt av levande organismer lika stora som riskorn!
Revet är i fara
Den fantastiska mångfalden vid Stora Barriärrevet kan lätt ge ett intryck av att korallrevet trivs och lever utan några större problem, men så är det tyvärr inte. Koraller är levande organismer som kräver väldigt specifika förhållanden för att leva och föröka sig. Dessa förhållanden är idag hotade på grund av klimatförändringarna. Om Stora Barriärrevet kan överleva trots stigande havstemperaturer och vattenstånd vet man ännu inte. Man vet att Barriärrevet har överlevt andra förändringar flera gånger genom historien, men de har inte inträffat på så kort tid som de gör nu. Därför arbetar experter från hela världen för fullt för att försöka säkra att revet också ska överleva i framtiden. En sak är i alla fall säker, och det är att Stora Barriärrevet är en enastående upplevelse och en höjdpunkt på varje resa till Australien – och det finns inget bättre sätt att uppleva revet på än på en minikryssning med Coral Expeditions.
Coral Expeditions
Coral Expeditions är ett litet rederi som har specialiserat sig på kryssningar med små båtar till mindre lättillgängliga områden. Vid Stora Barriärrevet har de två turer att välja mellan. Turen på fyra dagar går söderut från Cairns till natursköna Hinchinbrook kanalen, samt ett pärlband av vackra tropiska öar. Den fem dagar långa turen seglar norrut till Cooktown, Lizard Island samt väldigt avskilt belägna delar av revet där man oftast har platserna för sig själv. Båda turerna visar Barriärrevet från sin bästa sida och bjuder på snorkling i absoluta världsklass.
Små personliga båtar
Nätterna spenderas ombord på den 35 meter långa katamaranen med plats för enbart 44 passagerare. Den lilla storleken garanterar inte bara en mysig och avslappnad stämning ombord, utan gör det även möjligt att lägga till vid korallrev och öar som sällan besöks av människor.
Trots båtens storlek saknas det inget. De privata hytterna är komfortabla och bjuder på både air-condition och privat badrum. De gemensamma faciliteterna inkluderar bland annat lounge, WiFi och ett härligt soldäck med fantastisk utsikt över de områden som du seglar igenom. Alla äter tillsammans i restaurangen där menyn fokuserar på färska, lokala råvaror. Är du nyfiken på hur båten styrs är du alltid välkommen att komma förbi kaptenen och se hur det fungerar.
Med det sagt får båtarna inte förväxlas med ett traditionellt kryssningsfartyg. Här finns inga storstilade broadway shower, minigolfbanor, butiker eller gigantiska bufféer. Båtarna är bekväma, men det är upplevelserna på vägen som är attraktionen snarare än båten i sig när du åker på en kryssning med Coral Expeditions. Därför finns det även en marinbiolog ombord samt duktiga guider som ser till att du får ut så mycket som möjligt av resan.
Fler exotiska rutter
Förutom Stora Barriärrevet genomför Coral Expeditions kryssningar längs Tasmaniens och Western Australias kuster, samt till Cape York och Arnhemland. Det finns dessutom flera spännande kryssningar till Papua Nya Guinea, och en nyhet är även seglingar till Burma, Vietnam och Indonesien. Alla turer bjuder på massor av äventyr och ger möjlighet att utforska några av världens mest avskilda, förtrollande och mindre lättillgängliga platser på ett bekvämt och säkert sätt.