Naturen och miljön är en stor del av vår identitet, kultur och vardag. Vi kiwis är mycket stolta över vår rena, gröna image och miljön är också en viktig faktor i förhållande till vår ekonomi och politik. Jag lärde mig från barnsben, både i skolan och hemma, att vara rädd om miljön samt hur unik vår natur är. Naturen är oerhört viktig för oss, och den måste behandlas med respekt. Även för invånarna är naturupplevelser en viktig del av att vara nyzeeländare. Vi kiwis älskar att se oss själva som ett självständigt, praktiskt och innovativt folk som lever i harmoni med naturen, mer än en nation som är beroende av västvärldens moderna civilisation.
Maorierna och naturen
Nya Zeeland har få invånare i förhållande till landets storlek. Efter årtusenden av isolering och en mycket kort period av mänsklig bosättning är vårt land dels en del av det moderna världssamfundet, dels en orörd vildmark som i århundraden varit en grundläggande del av vår identitet, kultur och spiritualitet. Nya Zeelands ursprungsbefolkning maorierna har ett mycket speciellt förhållande till naturen. Det kan du uppleva i deras legender som personifierar och förklarar naturens element.
Maorikulturen bidrar väsentligt till det nyzeeländska samhället, både i det dagliga livet och i hur vi förhåller oss till naturen. I maorikulturen är det platsen du kommer ifrån och den flod, det berg eller hav som du tillhör, en viktig del av din identitet. Land är inte något du äger, men däremot ett spirituellt och livgivande centrum med många mänskliga egenskaper. Nyzeeländsk lag respekterar och skyddar en del av maoriernas rättigheter till land och floder, berg och sjöar, och både lokalbefolkning och turister förväntas respektera den andliga betydelsen av dessa platser. Det är dock inte bara maorier som har en nära anknytning till landets natur, det gäller alla nyzeeländare.
Friluftsaktiviteter
Aktiviteter i naturen är en stor del av vardagen för alla nyzeeländare. Många familjer, inklusive min egen, njuter av camping, vandring och träning i landets storslagna vildmark och fantastiska naturområden. De långa kusterna har också gjort segling och kajakpaddling till populära sporter. Runt jul och under sommarmånaderna december, januari och februari flockas vi på stränderna och njuter av de vackra pohutukawa-träden och dess röda blommor. På vintern är bergen på centrala Nordön och i Southern Alps täckta med snö och perfekt för skidåkning.
Orörd natur
Med en kort historia av endast 800 års bosättning var Nya Zeeland en av de sista viktiga landmassorna i världen som befolkades. En stor del av vår natur är fortfarande orörd och har klarat sig från att utsättas för mänsklig påverkan. Detta gäller framförallt Sydön och särskilt i området kring Fiordland där du hittar fantastiska fjordar, glaciärer och berg. Med mer än 12 000 km² mark och få permanenta invånare är Fiordland känt för sin naturliga skönhet och orörda natur. På Sydön ligger också de snöklädda Southern Alps som spränger sig upp genom hela öns mitt. Ännu längre söderut ligger Nya Zeelands tredje största ö, Stewart Island som är hem åt några utav landets ursprungliga fågelarter.
Nya Zeelands natur är varierad med allt från sanddynor och fjordar till glaciärer och bergssjöar. Men en stor del av vildmarken består av skogar, varav några är granplanteringar som används till populära fritidsaktiviteter som ridning, mountainbiking och orientering. Andra skogar är ursprungliga regnskogar, vilka lokalt kallas för ”the bush”. I dessa skogar kan du få upplevelsen av att förflyttas tusentals år tillbaka i tiden till en orörd, grön vildmark med ormbunkar och tät vegetation i alla riktningar. Om du lyssnar noga kan du ha tur att höra någon ursprunglig fågelart, och kanske till och med få se exempelvis en liten maorisolfjäderstjärt flyga runt mellan träden.
De vackra, gröna skogarna kan upplevas även i närheten av städerna och är helt unika. Den täta regnskogen innehåller ett överflöd av växt- och djurarter som inte finns någon annanstans på jorden. Här hittar du allt från de gigantiska kauriträden som kan bli mer än 2000 år gamla, till kiwin som är nationalfågel. Kiwin med sina karaktäristiska runda former och långa näbb, lever på marken och kan inte flyga. Den kommer bara ut på natten, så chansen att se den är väldigt liten. I vissa områden är det dock populärt att gå ut med rödlysande ficklampor efter mörkrets inbrott och leta efter dem. Många av kiwifåglarna finns på Stewart Island där det bor väldigt få permanenta invånare.
Värnar om naturen
De flesta kiwis och andra hotade fågelarter finns i skyddade nationalparker eller reservat. Eftersom Nya Zeeland inte har några ursprungliga landdäggdjur är de inhemska fågelarterna mycket utsatta av nyintroducerade rovdjur som hermeliner, vesslor, råttor, hundar och katter. Främmande växtarter kan också vara ett hot mot den ursprungliga floran, så var noga med att rengöra dina vandringsskor innan du kommer till Nya Zeeland. Alla eventuella frukter, nötter, spannmål och frön konfiskeras av tullen vid inresa. Vandringsskor och annan utrustning kontrolleras och eventuell jord avlägsnas, och bli inte förvånad om du ändå uppmanas att rengöra dina skor vid start och slut på vandringsleder i nationalparkerna. Detta då jordburna sjukdomar skulle kunna ödelägga Nya Zeelands känsliga ekosystem.
Utflykter från Auckland
Auckland är Nya Zeelands största stad och har drygt en halv miljon invånare. Staden ligger på ett näs på norra delen av Nordön, och även om den erbjuder allt en storstad ska ha behåller Auckland fortfarande den klassiska nyzeeländska kopplingen till naturen. Här finns bland annat ett otal vackra stränder och goda förbindelser till de omkringliggande öarna. Auckland kallas City of Sails, och ligger mellan två stora, naturliga hamnar. Om du har ett par dagar i Auckland och tycker om att vara i naturen, ta då en tur ut till någon utav öarna. De flesta kan enkelt nås med färja från stadens centrum.
Rangitoto Island är den yngsta av de ca 50 vulkanerna i området. Den har ett unikt landskap med vulkaniska klippor och efter en vandring på 1–2 timmar till toppen väntar en fantastisk utsikt över vattnet och staden. Om du vill se fåglar är den närliggande Tiritiri Matangi ett viltreservat där de hotade fågelarterna Takahe och Kokako lever helt fritt. Strax norr om Auckland ligger de svarta stränderna vid Piha samt bergskedjan Waitakere Ranges som är helt täckt av uråldrig regnskog. Här finns det fullt av vandringsleder där du verkligen får uppleva äkta nyzeeländsk regnskog.
Om du önskar en adrenalinkick när du utforskar naturen, är Queenstown på Sydön landets huvudstad för extrema sporter som skidåkning, bungyjumping, jetboating och forsränning.
Nordöns vulkaner
När du väl har lagt storstaden bakom dig och kör söderut, kommer du till de geotermiska områdena runt staden Rotorua, känd för sina varma källor och sin rika maorikultur. Mitt på Nordön ligger också landets största sjö Lake Taupo, som är en gammal vulkankrater. Strax söder om sjön ligger de tre vulkanerna Mt. Ruapehu, Mt. Tongariro och Mt. Ngauruhoe. På vintern är Mt. Ruapehu en populär skidort och på sommaren finns det vandringsleder både på den flackare Mt. Tongariro och på den brantare, konformade Mt. Ngauruhoe. På Tongariro hittar du också vackra Emerald Lakes som har en fantastiskt vacker, blågrön färg. Längre västerut tornar det märkliga, symmetriska berget Taranaki/Mt Egmont ensamt upp sig. Legenden säger att Taranaki skickades bort efter en förlorad strid mot Mt. Tongariro och Whanganui River skapades när han passerade.
Kända och okända vandringleder
Personligen tycker jag att en vandring är ett av de bästa sätten att komma ut i naturen och att det ger en helt speciell möjlighet att uppleva det orörda. De mest organiserade vandringslederna är de nio Great Walks, där du på sommaren hittar bra, bemannade stugor och fina stigar. Det kostar inget att gå lederna, och du kan också göra en del av dem på en dagstur. Transport till och från start – och slutplatser samt användning av stugor betalar du däremot för. De nio Great Walks är mycket populära och du träffar både lokalbefolkning och turister i stugorna längs vägen. Routeburn och Milford Track i södra Nya Zeeland är bland de mest spektakulära med fantastiska vyer utmed vägen. Tack vare en begränsning i antal personer som får vistas på lederna och i stugorna upplever jag att dessa två vandringar är något av det bästa naturen i Nya Zeeland har att erbjuda. Du får de mest fantastiska, alpina vyerna utan tecken på någon civilisation så långt ögat når. Dessutom slutar Milford Track vid Milford Sound som är en utav naturens juveler. Det finns inte mycket som slår känslan av att genomföra någon utav dessa vandringar, och det finns inte många sätt att komma närmare naturen på än när du långt från civilisationen tar en simtur i en kristallklar glaciärflod.
Kom ihåg, att när du vandrar vissa sträckor på de mest populära och lättillgängliga lederna, inklusive Tongariro Crossing på Nordön, kan det på fina sommardagar lätt bli överfyllt av turister. Om du vill vandra ifred eller bara komma bort från de mest turistiska områdena, vänta till slutet av säsongen eller prova en av de mer okända vandringslederna. Ett exempel på en sådan led är den spektakulära Cape Brett på Nordön där du får en helt magnifik utsikt över Stilla havet längs vägen. Hillary Trail är också en fin och betydligt lugnare vandringsled som går genom skog och kustområden. Det finns också många kortare vandringsleder runt om i landet med enkla stugor eller campingplatser. Tänk dock på att det är mycket stränga regler kring eldning i naturen. Mobiltäckningen är mycket begränsad och det är ofta långt till närmaste stad, så se till att du har rätt utrustning och följ lokalbefolkningens rekommendationer.
Nya Zeelands natur är fantastisk och spektakulär, men kom ihåg att inte ta något förutom vackra bilder och lämna inga spår. Vi hoppas att vår natur förblir orörd och kommer att vara till stor glädje för lokalbefolkning och besökare i många generationer framöver.