Denna Australiensiska ikon är en unik byggnation med spännande historia och utmanande arkitektur.
Många turister i Australien samt folk i Sydney, tar vägarna förbi stadens berömda operahus som ligger vackert utmed den stora, naturliga hamnen. Men det kan också varmt rekommenderas att komma ännu närmare och följa med på en av de guidade rundvisningarna inne i operahuset. Det ger en djupare förståelse för hur unik bygganden faktiskt är, även om historien om hur den skapades nästan låter som ett manus till en Hollywoodfilm.
Det fanns många bra idéer bland de 232 inskickade förslagen, när en arkitekttävling om Sydneys nya operahus startades år 1955. Däribland en ovanligt vågad ritning från en dansk arkitekt. En arkitekt som inte hade några större byggnadsverk bakom sig, som aldrig hade satt sin fot i Sydney och som inte kunde säga med säkerhet att bygganden över huvud taget kunde byggas.
Omedelbart såg oddsen därför inte speciellt lovande ut för Jørn Utzon. Hans ritningar blev också avvisade till att börja med och hade det inte varit för arkitekten Eero Saarinen som satt med bland domarna så hade operahuset sett helt annorlunda ut idag. Han såg något i Utzons ritningar som tilltalade honom. Det var inte bara det att designen var helt unik. Utzon hade också sett till att byggnaden såg spektakulär ut från alla vinklar, även ovanifrån vilket inte var oväsentligt med den trafikerade Sydney Harbour Bridge precis bredvid. Det lyckades Eero Saarinen övertyga de andra domarna om och plötsligt stod den unga danska arkitekten i spetsen för det enorma projektet.
Många utmaningar
År 1959 var allting klart och 10.000 arbetare satte igång med byggnationen. Humöret var på topp och Utzon tog australiensarna med storm med sitt stiliga yttre och sin charmerande personlighet. Tidsplanen var satt till fyra år och budgeten var på sju miljoner australiensiska dollar.
Men det gick inte lång tid innan de första problemen uppstod. Framförallt takkonstruktionen skapade problem och det stod snart klart att varken tidsplan eller budget skulle hålla. Tiden gick och mellan åren 1957 och 1963 försökte man på minst tolv olika sätt, utan framgång, få det att lyckas. Taket kunde helt enkelt inte hålla sin egen vikt. Men en dag när Utzon satt och skalade en apelsin kom lösningen till honom. Komponenterna skulle skäras ut som en stor kula, precis som skalet på apelsinen han satt med. Det ledde till ett viktigt genombrott men var inte tillräckligt.
Utzons ilska
Under tiden som Utzon och ingenjörerna kämpade med taket började stämningen bli politisk. Den lokala regeringen pressade hela tiden på för att man skulle komma vidare, vilket vid flera tillfällen resulterade i dåliga lösningar och ännu fler förseningar. År 1965 valdes en ny regering i delstaten New South Wales – där Sydney är residensstad – och de var inte positivt inställda till det dyra projektet. Sista droppen kom år 1966 då man ströp utbetalningarna och bygget stoppades. Trots att demonstranter gick på Sydneys gator för att få behålla Utzon hade han fått nog. Han sade upp sin anställning och lämnade Sydney och den ofärdiga byggnaden bakom sig.
En modern ikon
Andra arkitekter tog över arbetet, vilket resulterade i att man gick ifrån Utzons ursprungliga ritningar. Sakta men säkert började bygganden likna något, och år 1973 kunde Drottning Elizabeth II till slut inviga det färdiga operahuset. Då hade bygget tagit tio år längre än planerat, och räkningen blivit 14 gånger dyrare en den ursprungliga budgeten, som delvis blev finansierad av ett stort nationellt lotteri.
Utzon var inte själv på plats vid invigningen och han nämndes inte heller under ceremonin. Först år 1999 återförenades Utzon med sitt mästerverk, och under de efterföljande åren stod han bakom flera renoveringar av byggnaden. Däribland ett rum som idag bär hans namn. Vid den här tidpunkten hade Operahuset blivit ett av världens mest igenkända och berömda byggnadsverk, en arkitektonisk milstolpe i det 20:e århundradet och en ikon i Sydney.
3 fakta om Operahuset:
- Orgeln i den stora konsertsalen har 10.154 rör och det tog tio år att bygga den.
- Är den mest besökta attraktionen i hela Australien med över 10.6 miljoner besökare varje år (Förboka hemifrån)
- År 1980 blev Arnold Schwarzenegger utnämnd till Mr. Olympia i konsertsalen.
- I början av 1980-talet användes operan även till boxningsmatcher, bland annat mellan Kenny Salisbury och Alex Temelkov – som slutade i ett enda stort slagsmål.