Det moderna Sydafrika är till stor del ett resultat av dess rika och fascinerande historia. En historia som innehåller stamkrig, upptäcktsresande, kolonialmakt och guldgrävare. Men den berättar även om några mycket mörka kapitel under 1900-talet. För att få ut så mycket som möjligt av en resa till Sydafrika är det viktigt att veta lite om landets historia. Därför har vi här samlat några utvalda milstolpar som har bidragit till det Sydafrika vi ser idag.
Ca. 40 000 – 25 000 f.Kr.
Sanfolket dokumenterar sin livsstil som jägare-samlare i form av klippmålningar.
Ca. 500 f.Kr.
Några från sanfolket ersätter sina nomadliv genom att skaffa boskap och grundar på så sätt de första bosättningarna.
Ca. 500 e.Kr.
Bantutalande människor från Västafrika bosätter sig i det som idag är Kwa-Zulu Natal. De för med sig en helt ny livsstil med städer och jordbruk samt förmågan att smida järn. Många moderna sydafrikaner är ättlingar till dessa nykomlingar.
Ca. 1200
Staden Mapungubwe blir centrum för det största kungariket i Afrika söder om Sahara. Handeln blomstrar och varor skeppas in från så långt bort som Egypten, Indien och Kina.
1487
Den portugisiska sjömannen Bartolomeu Dias är den första som rundar Godahoppsudden, vilket kommer att revolutionera sjöfarten under kommande århundraden och förändra Sydafrika för alltid.
1497
Upptäcktsresande Vasco da Gama seglar i kölvattnet av Bartolomeu Dias runt Godahoppsudden och hittar vägen till Asien söder om Afrika.
1647
Ett holländskt fartyg går på grund nära dagens Kapstaden. Den nödställda besättningen bygger ett fort och bor där i ett år. Detta är det första europeiska försöket att bosätta sig i området.
1652
Handeln mellan Europa och Asien blomstrar och behovet växer av att ha en säker hamn i södra Afrika. Det betydande Nederländska Ostindiska Kompaniet grundar den första permanenta europeiska staden nära den strategiska Godahoppsudden. Staden är föregångaren till Kapstaden.
1657
Kolonin behöver mat, så holländarna uppmuntrar nykomlingar att etablera gårdar runt den nya kolonin. Det dröjer inte länge förrän nybyggarna sprider ut sig i områden som egentligen tillhör de lokala stammarna. Detta lider oundvikligen till konflikter.
1658
Det finns inte tillräckligt med arbetskraft i den unga kolonin, så slavarna förs in från Madagaskar och Indonesien. De har bland annat med sig sin egen matkultur, som fortfarande kännetecknar Kapstadens unika kök. Detta ser man särskilt i Bo Kaap-distriktet.
1660
Koloniledaren Jan van Riebeeck planterar en häck för att skilja den vita befolkningen från områdets ursprungliga invånare. För vissa markerar detta starten av apartheid.
1700
Nybyggare söker sig längre och längre bort från kolonierna längs med kusten för att leta efter platser att bosätta sig. Dessa kallas till en början som trekboers – vilket betyder ”vandrande jordbrukare” – men med tiden blir de mer kända som enbart boers.
1814
Den holländska makten försvagas och britterna ser snabbt möjligheten att ta över den nederländska kolonin så att den inte faller i fransmännens händer. På den tiden är Kapstaden en viktig handelsstad med 25 000 slavar, 20 000 vita, 15 000 lokala khoe-san-folk och cirka 1 000 frisläppta slavar.
1820
Britterna försöker medla mellan Boers och Xhosa-folket genom att övertyga 5 000 engelsmän att bosätta sig i något av ett ingenmansland mellan de två stridande grupperna. Planen var ett enormt misslyckande och bara tre år senare har mer än hälften av invånarna flyttat tillbaka till kuststäderna.
1852
Under de kommande åren växer klyftan mellan Boers och den brittiska kolonialmakten. Boerfolket drömmer om att skapa ett eget oberoende land och grundar 1852 The Boer Republic of Transvaal.
1852
De första guldfynden görs i Sydafrika. Flera fynd lockar uppmärksamhet under de kommande decennierna, men det är först med de massiva guldfynden i Witwatersrand 1884 som guldfeber verkligen börjar.
1869
Diamanter hittas i Kimberley, vilket lockar ännu fler lyckosökare till Sydafrika.
1879
Nu pågår Zulukriget mellan britterna och zulufolket, och i slaget vid Isandlwana lider britterna ett av de mest pinsamma nederlagen i konflikten mot de tekniskt underlägsna men tappert kämpande Zulukrigarna.
1881
Boerfolket kämpar också mot britterna och vinner det första boerkriget.
1884
Ett av världens största guldfynd hittas i Witwatersrand, som markerar starten för Sydafrikas guldfeber. Tack vare detta grundas Johannesburg.
1893
Den unga indiska advokaten Mahatma Gandhi anländer till Sydafrika, där han under de kommande 21 åren skapar många av de idéer som senare gör honom till en nyckelfigur i Indiens kamp mot den brittiska kolonialmakten.
1902
Ett andra boerkriget kräver 26 000 offer innan ett fredsavtal får slut på stridigheterna.
1910
Union of South Africa grundas. Engelska och holländska blir de nationella språken.
1912
Ledare för alla av Sydafrikas etniska grupper möts och bildar det som senare kommer att bli det politiska partiet African National League (ANZ)
1927
Kruger National Park öppnas för offentligheten.
1948
Nationalpartiet får kontroll över parlamentet efter en valkampanj baserad på rasuppdelning. Efter valet är de snabba att institutionalisera sina idéer om apartheid.
1960
Det finns stor politisk opposition mot apartheid och regeringen svarar genom att förbjuda oppositionspartierna ANZ och PAC.
1961
Sydafrika lämnar det brittiska imperiet och blir en oberoende republik.
1964
Motståndet kvarstår fortfarande. Detta märks bland annat genom att Nelson Mandela döms till livstids fängelse för sitt politiska arbete.
1976
Missnöjet med apartheid och det politiska systemet bryter ut i Sowetodistriktet i Johannesburg. Oroligheterna sprider sig till andra delar av landet.
1982
Den första personen dör till följd av aids i Sydafrika. Idag har Sydafrika mer än 7 miljoner hivpositiva, vilket är det största registrerade antalet i världen.
1990
Efter 27 år i fängelse släpps Nelson Mandela. Han blir snabbt den främsta frontfiguren för hopp om ett nytt och mer rättvist Sydafrika.
1993
Nelson Mandela och FW de Klerk tilldelas Nobels fredspris.
1994
De första demokratiska valet hålls i Sydafrika. Nelson Mandela väljs till president.
1996
En ny och mycket progressiv konstitution garanterar ökade rättigheter för kvinnor och homosexuella.
2010
Sydafrika blir det första afrikanska landet som någonsin är värd åt fotbolls-VM.
2013
Landssorgs utlyses i Sydafrika efter Nelson Mandelas död.
2020
MyPlanet publicerar sin första tidning om Sydafrika!