Naturupplevelser är ofta en stor del av en resa till Sydafrika, och många drömmer om att komma hem med fantastiska bilder av det vilda landskapet och det rika djurlivet. Här ger MyPlanets fotoentusiast Anders tio tips för bättre naturfoton.
Välj rätt utrustning
Du behöver inte den senaste professionella utrustningen för att ta bra bilder på en safari. Men en bra zoom är viktig så att du kan komma närmare motiven. En zoom på 300 mm eller mer brukar räcka gott, men om du är särskilt intresserad av fåglar skulle en zoom på 500 mm vara ett bättre alternativ.
Lär känna din utrustning
Det är viktigt att känna till din kamera så att du snabbt och enkelt kan växla mellan olika inställningar. Detta gäller särskilt om du reser med en avancerad SLR-kamera. Det är en stor fördel att kunna ändra fokuspunkt eller ändra skärpedjup utan att behöva ta bort kameran från ögat och därmed missa rätt ögonblick. Så träna hemifrån så du är redo när det väl gäller.
Variera motiven
Det är alltid kul att komma riktigt nära djuren och ta närbilder av deras ansikten. Men försök också att zooma ut och ta bilder av djuret i dess omgivningar. Det kan vara mycket mer stämningsfullt att se en elefantflock på savannen än att se en närbild av elefantens huvud. Att inkludera djuret i en flock kan också ha en dramatisk effekt då man visar flera djur tillsammans, som en flock zebror eller gnuer. Försök också att fånga djurens beteende. Det kan vara elefanter som dricker vid floden, djurungar som leker eller lejon som jagar. Kom ihåg att olika typer av bilder vanligtvis är mycket roligare att titta på i efterhand.
Fokusera på ögonen
En bra närbild av ett djur fungerar bäst om ögonen är i fokus. Det är ögonen som betraktaren dras till, och det är synd om de är suddiga. Beroende på din kamera kan du välja fokus på olika sätt. På vissa kameror trycker du bara på skärmen som på en mobiltelefon. På andra kameror kan du växla mellan olika fokuspunkter i sökaren. Ett sista alternativ är att använda fokuslås. Här fokuserar du på ögat med den centrala fokuspunkten och komponerar sedan din bild medan du håller ner avtryckaren halvvägs.
Arbeta med skärpedjup
Skärpedjupet är en indikation på hur suddig bakgrunden är. På de flesta kameror styrs detta genom att ändra bländaren. Ett lågt bländarantal som 2,8 ger ett lägre skärpedjup. Det vill säga bakgrunden blir suddig. Ett högt bländarantal som 16 ger däremot ett stort skärpedjup. Porträttbilder av djur och människor fungerar bäst med lågt skärpedjup, så motivet markeras från bakgrunden. Landskap och djur i landskap blir å andra sidan ofta vackrast med ett stort skärpedjup, så att man kan få en känsla av omgivningen. På vissa moderna mobiltelefoner kan du ändra skärpedjupet i bilden efteråt. Men på de flesta kameror måste du bestämma skärpedjup när du tar bilden. Försök att leka med skärpedjupet och se hur stor effekt det ger åt bilderna.
Tänk på ljuset
All fotografering handlar om att kontrollera ljuset och det är viktigt att ha en förståelse för vad ljus betyder för en bild. Om du inte vill fotografera en solnedgång eller en siluett får du de bästa fotona med ljuset i ryggen. Ljuset är ofta bäst tidig morgon eller sen eftermiddag när savannen badas i ett gyllene ljus. Men du kan även få bra djurbilder en molnig dag. Då kommer det nämligen inte att finnas några skuggor som kan störa motivet.
Polfilter till landskapsbilder
Ett polfilter är ett filter som du skruvar på framsidan av linsen, och fungerar lite som ett par solglasögon åt kameran. Det ökar kontrasten på bilderna och markerar färgerna. Speciellt i bilder med vatten kan det göra stor skillnad. Polfiltret passar inte så bra för närbilder av djur, men att ta landskapsbilder med vidvinkel gör en stor skillnad. Kom dock ihåg att ta bort filtret om det inte finns någon sol eller om du tar bilder i mörkret.
Ta många bilder
Med digitala kameror kan du trycka på avtryckaren hur mycket du vill utan att det kostar något. Ta därför en serie av bilder på varje motiv så att du kan välja den bästa i efterhand. Om din kamera har en funktion där du kan hålla ned knappen och ta flera bilder i följd snabbt är detta värt att använda. Speciellt i situationer där djuren rör sig. Det kan handla om en lejonjakt eller flygande fåglar. På avancerade kameror kan du till och med ställa in autofokussystemet så att kameran ständigt fokuserar på motivet när du fotograferar. Men kom ihåg att vara bra på att radera bilderna efteråt så att du bara behåller den bästa bilden. Det kommer att bli tröttsamt att se 10 i princip identiska bilder av samma elefant när du kommer hem.