Fyra av Australiens bästa mat- och vinregioner ligger alla max 90 minuters bilresa från Adelaide. Var och en med sin alldeles egna prägel, men alla ändå nära varandra. På en resa längs den så kallade Epicurean Way kommer du att få smaka på det bästa South Australia har att erbjuda när det gäller mat och vin.
Mintaro i Clare Valley
Den lilla mysiga byn Mintaro ser ut som något som tagits ur ett idylliskt engelskt landskap, men den stora skillnaden är att det finns färre turister och bättre viner. Staden grundades 1840 som en mellanstation för boskap som transporterade koppar genom området. Senare blev området känt för skiffer som hittades här och som kom att pryda både parlamentetsbyggnader och trottoarer på flera olika ställen.
En populär attraktion i Mintaro är Mintaro Maze, vilket är en stor labyrint du kan gå på upptäcksfärd i. Staden bjuder dessutom på puben Magpie and Stump, små gallerier och charmiga kaféer. I närheten kan du också besöka Martindale Hall, ett italiensk-inspirerat palats mitt i Australiens vackra landskap.
Cykeltur längs Riesling Trail i Clare Valley
Hyr en cykel i Auburn och cykla de 3 milen norrut mot Clare eller de 2 milen söderut mot Riverton. Det kan låta som en lite väl ansträngande cykeltur, men det är det inte. Rutten är nämligen anlagd längs ett gammalt järnvägsspår, så det finns inga backar på hela vägen. Du kommer cykla genom historiska byar och frodiga dalar, och längs med vägen finns det gott om möjligheter att göra avstickare till kända vingårdar.
Ett förslag på vingård skulle kunna vara Mount Horrocks Wines, som är inrymt i en trevlig, gammal järnvägsstation. Sevenhill Cellars ligger också i närheten och är en av South Australias mest intressanta vingårdar. Den grundades 1851 av österrikiska jesuitar och producerar än idag vin för religiösa ceremonier och säljer till den asiatiska marknaden. Cykla tillbaka och njut av god mat på den prisbelönta restauranen på vingården Skillogalee.
Seed Winehouse and Kitchen i Clare Valley
Den gamla kornkvarnen norr om Clare byggdes 2014 om till Seed Winehouse och Kitchen. Inredningstilen är rå med sten och mörkt trä. Här kan du njuta av det bästa inom sydaustraliska köket, och den stilrena cocktail- och vinbaren erbjuder ett brett urval av drinkar och lokala viner.
Vinproduktion i Barossa
Australien anses vara en av de nyare vinländerna, men trots det är landet hem åt några av de äldsta vinrankorna i världen. Däribland Shiraz-odlingarna på Langmeil Winery i Tanunda. Vinrankorna här har burit frukt sedan 1843, då de planterades av tyska Christian Auricht. The Freedon 1843 Shiraz är gjord av druvor från dessa vinrankor och det finns faktiskt möjlighet att få ett litet smakprov på de dyrbara dropparna.
År 1840 bosatte sig William Jacob lite norr om Tanunda precis vid en liten å. Idag är platsen känd som Orlando Wines – en av Australiens mest framgångsrika exportörer. Njut av ett glas lokalt Jacob’s Creek-vin tillsammans med en goumetpicknick som kan köpas på besökscentret.
Utforska Seppeltsfield i Barossa
Seppeltsfield är en fantastisk egendom, vackert belägen i slutet av en kilometerlång allé kantad av 2.000 dadelpalmer. Vingården är hem åt Centennial Cellar som har producerat Tawny-portvin sedan 1878. Seppeltsfield är den enda vingården i världen som varje år lanserar ett 100 år gammalt single vintage-vin.
De nuvarande ägarna har de senaste åren väckt liv i gården med attraktioner som exempelvis en avdelning av Adelaides välkända Jam Factory Factory, traditionella hantverksutställningar på helgerna samt den prisbelönta restaurangen Fino.
Ät närodlat i Barossa
På Hentley Farm Cellar Door kan du se fram emot en av Australiens bästa matupplevelser, vilket måste sägas vara mycket bra gjort när det bara finns två val på menyn. Men oavsett om du väljer menyn som serveras över två timmar eller om du vill ta hela paketet och sitta i fyra timmar, förbered dig på att bli överraskad och imponerad. Huvudkocken Lachlan Colwill sätter samman menyerna baserat på vad för vad han kan skörda på sina marker, hitta i de omgivande skogarna och vid vägkanterna!
Hahndorf i Adelaide Hills
Den lilla byn Hahndorf har en av Australiens mest färgstarka huvudgator. Gatan bjuder på en vacker mix av kultur, mat och vinhandlare. Staden har djupa tyska rötter och är kryddad med en stor nypa bayersk kitsch. Så här kan du också få dig en ordentlig sejdel med öl eller en meter lång tysk varmkorv om det skulle locka.
Sir Hans Heysen hem i Adelaide Hills
The Cedars är ett konstnärshem i världsklass. Huset är fylld med inspirerande konstverk och har en mycket speciell charm. Mellan de stora cederträden hittar du den lilla ateljén där Sir Hans Heysen målade sina berömda landskapsmålningar.
En guidad rundtur i detta hem från 1800-talet ger en inblick i Heysens mer privata verk och berättar historier från det förr när stjärnor som Laurence Olivier och Anna Pavlova besökte hemmet utanför Hahndorf. Efter rundturen kan du fortsätta till Hahndorf Hill Winery som erbjuder en fantastisk utsikt och vin på den gröna druvan Grüner Veltliner. Eller njut av en god lunch på The Lane som är en av de bästa restaurangerna i Adelaide Hills.
Besök Fleurieu Peninsula
d’Arenberg är en vingård som gör saker på ett lite annorlunda sätt. I vinkällaren kan gästerna blanda och namnge sitt eget vin som sedan buteljeras. Du kan dessutom ta en flygtur över området i ett dubbeldäckarflyg från 1930-talet innan lunchen väntar på d’Arrys Verandah Restaurant.
År 2017 öppnade den moderna konstruktionen d’Arenberg Cube, som är en fyra våningar hög Rubiks kub-liknande byggnad mitt mellan Mourvédre-rankorna. Byggnaden kommer att rymma ett museum, vinrelaterade doftupplevelser, ett 360 graders videorum, en restaurang, kontor och mycket mer. Här kan du gå på upptäcksfärd och glöm heller inte att njuta av utsikten över McLaren Valleys vackra landskap.
Fisk och skaldjur på Fleurieu Peninsula
Restaurangen The Star of Greece är uppkallad efter ett skeppsbrott som ligger strax utanför kusten vid Port Willunga, där restaurangen ligger. Shawn Peddles som är huvudkock har satt samman en spännande meny med fisk och skaldjur i alla dess former. Så här kan du njuta av god mat och fantasisk utsikt.
Inte långt från McLaren Vale hittar du en annan lokal favorit, Salopian Inn. Restaurangen öppnades på nytt 2013 under ledning av restauratören Karena Armstrong och har sedan fått stor uppmärksamhet. Vinmenyn är lång, men ginmenyn är än mer imponerande.