"Vattnet, maten, utelivet, totempålarna och historierna om vad Kanada är – det är några av mina bästa minnen."
”Vattnet, maten, utelivet, totempålarna och historierna om vad Kanada är – det är några av mina bästa minnen från de tre dygn jag spenderade i Vancouver”, säger Bettina på MyPlanet.
Vill du också uppleva Vancouver och Kanada? Läs mer om våra resor till Kanada, och exempelvis vår utflykt Guidad cykeltur i Vancouver.
Dag 1: Gastown och Museum of Anthropology
Alla dagar i Vancouver börjar med att jag skyndar mig ut för att se om solen skiner. Denna morgon går jag till fots mot Stanley Park från området English Bay där jag bor. Jag ska gå och titta på totempålarna på Brockton Point i parkens östra del, innan den ockuperas av mina medturister senare på dagen. De nio totempålarna är den mest besökta turistattraktionen i British Columbia. De har samlats in från olika platser utmed västkusten, och även om platsen är en turistmagnet så kan man tidigt i morgonsolen få en känsla av att hälsas välkommen till Kanada med värdighet och en slags ceremoni.
Frukosten äter jag på Red Umbrella Café på 1707 Davie Street. Det är ett litet och charmigt lokalt café som fort fylls upp av både stamgäster och turister från hotell i området. Jag beställer deras Vegetarian Breakfast som består av två ägg som tillagats och blivit scrambled eggs, hash browns, avokado, spenat, toast och till detta en kanna starkt, kokhett te med mjölk.
Första dagen jag är i en ny stad tycker jag om att skapa mig en överblick om var jag har hamnat. Jag promenerar därför in mot centrum och till Gastown som är Vancouvers äldsta kvarter. Två butiker skiljer sig från de övriga i detta kvarter. Det är Hill’s Native Art på 165 Water Street och Spirit Wrestler Gallery på 47 Water Street. På Hill’s Native Art kan man gå på upptäcktsfärd länge. Temat är First Nation konst till ett överkomligt pris. Här finns det masker, totempålar, armband och silkestryck i stora mängder och av varierande kvalitet. För mig är det som att komma in i en stor leksaksaffär där man kan gå från hylla till hylla med stora ögon, tittandes upp och ner och hela tiden få syn på något nytt som fångar ens intresse. Därifrån är det en stor kontrast att besöka Spirit Wrestler Gallery. Det är som att komma från leksaksaffären in till de vuxnas konstmuseum, även om det alltså är en butik. Temat är detsamma, med undantag för det överkomliga priset. Däremot är varorna – konstverk i världsklass – och det är ett sant nöje att se de väl genomarbetade linjerna, färgerna och uttrycken på varje enskild mask, stenfigur och silkestryck.
Precis i utkanten av Gastown ner mot Canada Place, som också är värt ett besök, ligger järnvägsstationen Waterfront Station som byggdes år 1914 av Canadian Pacific Railway. Själva byggnaden är väldigt intressant, men det är statyn framför byggnaden på Cordova Street som får mig att stanna upp. Statyn föreställer en ängel som bär en död soldat till himlen. Canadian Pacific Railway beställde statyn år 1922 till minne av de 1.115 järnvägsarbetare som dog under första världskriget, men är samtidigt ett monument över Kanadas kolonialhistoria och de extrema förluster kriget krävde. Monumentet är både sentimentalt och gripande. Det finns något väldigt rörande i den döda, unga manskroppen som lyfts mot himlen av en sörjande, stark och lite skrämmande ung kvinna.
Innan jag hoppar på bussen för att åka ut till Museum of Anthropology på 6393 N.W Marine Drive gör jag ett snabbt besök på Tractor på 335 Burrard Street för att äta lunch. Det vänder sig, som så många andra matställen i centrum, till kontorsfolk vilket innebär att det har en kafeterialiknande stil men med 100 % fokus på hälsa. Här äter jag några riktigt goda sallader. På Museum of Anthropology använder jag de kommande timmarna åt att fördjupa mig i framförallt utställningarna om First Nation-folket i British Columbia.
Senare på dagen kommer jag tillbaka till English Bay med bussen och köper med mig middag hem från Wholefoods på 1675 Robson Street. Jag hittar en solig bänk vid vattnet och äter min mat samtidigt som jag reflekterar över alla de nya intryck jag fått under dagen.
Dag 2: Foodie Tour och Vancouver Aquarium
Idag börjar jag dagen med en lång promenad på 10 km runt Stanley Park. Det finns en kombinerad och tydligt markerad gång – och cykel/inlinesbana runt parken så man kan hela tiden hålla sig nära vattnet. Framförallt på helgerna och sommaren är denna väg otroligt populär hos både lokalbefolkningen och alla de turister som besöker staden varje år.
Det finns olika saker att hålla utkik efter utmed vägen. Bland annat totempålarna som jag besökte igår, men också statyn Girl in a Wetsuit (liknande Den lilla sjöjungfrun i Köpenhamn) och de stora kryssningsfartygen som ligger vid kajen på andra sidan vid Canada Place. Du kan också gå under Lions Gate Bridge som är en stor hängbro i järn från år 1938 och som förbinder Vancouver City med de norra förorterna. Utöver det finns dessutom ett rikt djurliv som har parken som sitt hem och som man kan få syn på om man har tur. Jag ser hägrar, tvättbjörnar, sköldpaddor och flera ekorrar. Promenaden runt tar ungefär två timmar, och det är två timmar fyllda av Kanada. Här, mitt i en storstad, är det nästan som att vara ute i den kanadensiska skogen. Man får ett smakprov på den storhet och ensamhet som finns i skogen och som kan vara så lockande för den moderna människan.
Frukosten idag består av en snabb kopp te och en rostad bagel med smör på hos Tim Hortons, som är en kedja och finns överallt. Dessa små kaffe- och donutställen är väldigt populära i Kanada och ligger mer eller mindre i varje gathörn i alla städer, stora som små. För över 50 år sedan öppnade Tim Horton, som var en väldigt känd hockeyspelare, denna fastfoodkedja som än idag har samma välgörande syfte: att skicka barn från ekonomiskt utsatta familjer på sommarcamp. Från att vara ett kaffe- och donutställe har kedjan utvecklat sig till att också sälja bland annat wraps, smörgåsar, soppa och chili – allt till en mycket billig peng.
Kl. 11.00 befinner jag mig hos Vancouver Foodie Tours där jag har bokat World’s Best Food Truck Tour. Jag möts av guiden June och sju andra turister som också har bokat in sig på den här turen för att få provsmaka maten hos några av stadens food trucks. Det är alltså ombyggda skåpbilar som tillagar och säljer mat genom en lucka på ena sidan av bilen. Denna typ av matkultur är ett fenomen som växer i västvärlden, och Vancouver är Nordamerikas tredje största food truck-stad där endast Portland och Austin i USA är större.
Rundturen bjuder på fyra smakprover, en massa information om varje food truck och food trucks som fenomen samt om Vancouver stad när vi går på en ca 2 km lång promenad. Det första jag smakar på är en Terimayo hotdog från Japadogs, sedan en grillad ostsmörgås och fläderdricka från Mom’s Grilled Cheese, följt av en otroligt spröd och god pannkaka med kryddad kyckling från Chicken Wraps och slutligen en fisktaco från Tacofino. En behaglig mättnadskänsla infinner sig när turen börjar lida mot sitt slut efter två timmar, för trots att det bara är så kallade smakprover man får, utgör de tillsammans en rejäl måltid. Det finns i alla fall ingen anledning till att leta efter något att äta i första taget efter den här turen.
Efter att ha lämnat gruppen och June, som på kort tid har blivit mina nya bästa vänner, strosar jag över till Vancouver Aquarium i Stanley Park. Jag går mot Canada Place och följer därefter vattnet hela vägen runt. För mig är det vitvalarna, havsuttrarna och pingvinerna som är akvariets dragplåster. Som tur är genomförs en liten show med alla tre arterna den dagen jag är på besök.
I samarbete med Vancouver Aquarium bedrivs en intensiv forskning och insats för havsdjur och havsmiljö och det finns en hel avdelning dedikerad till räddning av havsdjur som är i nöd. För en del av dem slutar det dock med att de få bo kvar i akvariet.
Efter några härliga timmar i sällskap med de graciösa djuren tar jag mig hemåt igen, och på vägen äter jag middag på India Bistro på 1157 Davie Street. Restaurangen är otroligt stämningsfull och jag njuter av ris, curries och naanbröd med stor aptit. Samtidigt börjar ljudet från kvällens första festligheter på Davie Street sakta men säkert att tränga in genom de öppna fönsterna.
Dag 3: Cykeltur och Granville Island
Även idag ska jag vara utomhus, men först ska jag äta frukost på Forage på 1300 Robson Street. Jag behöver inte någon längre betänketid innan jag beställer idag; jag är sugen på de små, tjocka kärnmjölkspannkakorna med blåbär och sirap och en stor kopp kaffe med mjölk. Forage påminner om en stilren, nordisk restaurang. Här finns massor av ljust trä, stengods och stearinljus uppställda i samma harmoni som matens hälsosamma och enkla tillagning och presentation. Pannkakorna ger en bra grund för dagens aktivitet, som är en cykeltur.
Jag går ner till korsningen vid Denman Street och Alberni Street som ligger precis bredvid Stanley Park, och hyr en cykel för hela dagen från en av de många uthyrningsfirmorna som finns här. Jag får korg och cykelhjälm inkluderat i priset, och efter att ha fyllt korgen med vatten, frukt och kex trampar jag iväg. Första etappen är de 10 kilometrarna runt Stanley Park, som jag gick första dagen. Från Stanley Park fortsätter jag på cykelvägen förbi English Bay och hela vägen runt False Creek, tills jag kommer till Granville Island. Här gör jag ett välbehövligt lunchstopp efter att ha cyklat totalt 20 km totalt. Granville Island är en stor marknadsplats som ligger på en liten halvö i False Creek. Här finns en välkänd matmarknad, en del shoppingmöjligheter när det gäller konst och souvenirer, samt konstverkstäder och en skola för konst och design.
Sedan är det dags att hoppa upp på cykeln igen och ta mig vidare mot Stanley Park via Burrard Bridge och cykelvägen längs vattnet. När jag kommer till Sylvia Hotel på 1154 Gilford Street har jag cyklat 24 km allt som allt, och jag känner i mina ben att cykelturen nog får vara slut för idag. Jag låser fast cykeln utanför hotellet och sätter mig i loungen med utsikt över English Bay. Jag beställer in en välförtjänt Mojito som jag i lugn och ro njuter av samtidigt som stranden fylls av kvällsbesökare. De kommer för att gå en promenad med hunden eller med varandra, läsa, prata och för att se ännu en vacker solnedgång. Sylvia Hotel är från 1912, helt täckt av murgröna och ligger precis vid vattnet som en symbol för en annan tid och en annan livsstil. Från den tid då man kanske inte alltid hade så ont om tid som nu, och då semester och hotellvistelse var detsamma som avslappning och tid till reflektion.