Kiwin har genom åren blivit synonym med Nya Zeeland, men vad är en kiwi egentligen? Och vad har den med Nya Zeeland att göra?
Vi känner alla till den lilla bruna, håriga frukten som på 80-talet blev omåttligt populär i svenska fruktsallader. Frukten kallades från början kinesiskt krusbär, men i mitten av 1900-talet började ett nyzeeländskt exporthus sälja den lilla frukten under namnet kiwi. Namnet spred sig och frukten började kallades kiwi även i resten av världen. Kiwi exporteras än idag från stora fruktodlingar i Bay of Plenty på Nya Zeelands Nordö.
Många känner också till kiwifågeln, som är Nya Zeelands nationalfågel. Den lilla tjocka fågeln med lång näbb och kraftiga klor är dock inte en fågel du kan förvänta dig att få se på din resa. Den är aktiv på natten och dessutom sällsynt, så det är få som får nöjet att se den i det vilda. Du har däremot möjlighet att se den lilla fågeln på ett rehabiliteringscenter eller i en djurpark. Namnet kiwi härstammar från dess läte, vilket mest låter som keeeeeweeeee.
Den tredje kiwin är nyzeeländarna själva. De kallar sig generellt för kiwis, men inte vare sig för att de liknar klumpiga, närsynta nattdjur eller ludna frukter. Anledningen hittas istället i början på 1900-talet, då en ny typ av läderfett kom ut på marknaden. Kiwi Boot Polish hette det och hade en kiwifågel avbildad på burken. Denna burk av läderfett var standardutrustning för alla Nya Zeelands soldater som deltog i första världskriget, och det fick alla de andra allierade att börja kalla soldaterna för kiwis. Detta fortsatte under andra världskriget, varefter smeknamnet spred sig till att omfatta alla nyzeeländare. Idag används det mycket oftare än det mer korrekta ”nyzeeländaren”.